Solcu Liseliler’den YKS ve LGS tepkisi: Geleceğimizle oynuyorsunuz, biz oyuncak değiliz

Erdoğan’ın YKS ve LGS sınav tarihlerinin öne alınmasına öğrenciler tepki gösteriyor. Solcu Liseliler de 'Geleceğimizle Oynuyorsunuz, Biz Oyuncak Değiliz' başlıklı bir açıklama yaptı.

Haber Merkezi

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bugün yapılan kabine toplantısının ardından normalleşme takvimini açıkladı.

Açıklanan takvime göre, LGS ve YKS sınavlarının tarihi Haziran ayına çekildi.

Yapılan takvim değişikliğine öğrenciler tepki gösteriyor. Solcu Liseliler de "Geleceğimizle Oynuyorsunuz, Biz Oyuncak Değiliz" başlıklı açıklamayla alınan karara tepki gösterdi.

Açıklamanın tamamı şöyle:

"Geleceğimizle Oynuyorsunuz, Biz Oyuncak Değiliz

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı ‘normalleşme’ takvimine göre Liseye Geçiş Sınavı ve Yükseköğretim Geçiş Sınavı tarihleri öne alındı.

Öğrencileri yarış atı olarak gören ve eşitsizliklerle dolu olan eğitim sisteminin emekçi çocuklarını mağdur etmesi, her yıl milyonlarca öğrencinin umutlarını, hayallerini ve geleceğini çöpe atması yetmezmiş gibi öne alınan sınav tarihleriyle bizlerin geleceğiyle oyun hamuru gibi oynamaya devam ediyorsunuz.

Zaten gelecek kaygısıyla yaşamak zorunda bıraktığınız bizlerin geleceğiyle daha fazla oynayamazsınız! Önce üniversiteye ve liseye geçiş sınavlarının Temmuz’da yapılacağını söylediniz, şimdi de sınav tarihlerini öğrencilerin hazırlıklarını göz ardı ederek öne alıyor, sınavların Haziran’da yapılacağını açıklıyorsunuz. 

Bu kararın eğitimcilerle alınmadığı çok açık. Uzaktan öğretime geçilmesi, emekçi çocuklarının önemli bir bölümü internet ve bilgisayar olanaklarına sahip olmadığı için öğrenciler arasındaki eşitsizliği arttırdı. İnternet erişimi kısıtlı olan öğrencilerin sınavlara sağlıklı bir şekilde hazırlanması beklenemez.

Sınavlar, alınan eğitimle olduğu kadar öğrencilerin psikolojisi ile de bağlantılıdır. Sınav tarihlerinin bu kadar radikal değiştirilmesi öğrencilerin duygusal durumlarını yerle bir edecektir.

'Normalleşme' takviminin patronların ihtiyaçlarına göre hazırlandığı çok açık. Sermaye sınıfının 'acil' ihtiyaçları için geleceğimiz hiç düşünülmeden riske atılıyor.

Piyasalaştırılan eğitim sisteminde, dershanelere, özel okullara gidemeyen öğrencilerin büyük bir kısmı okullarda açılan sınava hazırlık kursları ile sınava hazırlanıyor. Bu kurslar kapalıyken öğrencilerin sınava sağlıklı bir şekilde hazırlanması yine beklenemez.

Alınan bu karar, siyasetçilerin öğrencilerden ve halktan ne kadar uzak olduğunu gözler önüne sermiştir.

Bir ülkenin geleceği gençleri ve öğrencileridir. Geleceğimizle oynayarak aslında ateşle oynuyorsunuz. Biz oyuncak değiliz, bizimle oyun oynamanıza izin vermeyeceğiz."