Şili'de öğretmenler okulların açılmasına karşı çıkıyor

Şili'de öğretmenler sendikası CPC, Şili Devlet Başkanı Pinera'nın okulların gelecek haftadan itibaren açılmasına yönelik kararını reddettiklerini açıkladı.

Dış Haberler

Şili'de ilkokul ve ortaokul öğretmenlerinin sendikası CPC, hükümetin koronavirüs salgınında kapatılan okulların Mayıs'ta yeniden açılması kararını reddetti.

Uluslararası medya örgütü Peoples Dispatch'in internet sitesinde yer alan habere göre, Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, 19 Nisan'da devlet televizyonunda yayınlanan açıklamasında, salgın nedeniyle alınan toplumsal ve ekonomik faaliyetlere yönelik tedbirlerin süreceğini açıklamıştı. Pinera, kamuda çalışan işçilerinse bu haftadan itibaren işlerine dönmeleri talimatı vermiş ve okulların gelecek haftadan itibaren açılacağını açıklamıştı.

CPC Başkanı Mario Aguilar, milyonlarca öğrenci, öğretmen, eğitim ve idari çalışanının sağlığını tehdit ettiği gerekçesiyle kararı reddettiklerini açıkladı. Aguilar, ülkedeki koşulların eğitime devam etmeye henüz elverişli olmadığını ve öğretmenlerin gelecek hafta başında derslere başlamayacağını kaydetti.

Aguilar, "Yetkililer bizimle ilgilenmiyorsa, biz birbirimizle ilgileniriz. Bu konuda açık olmak istiyoruz, kendimizi savunmak ve korumak için birleşeceğiz. Velilerle, öğrencilerle, eğitim stajyerleriyle birlik olacağız, çünkü bu karar krizin zirvesinde bizi normal hayata dönmeye zorluyor" açıklamasında bulundu.

Aguilar, söz konusu kararın 3 milyon 600 bin öğrenci, 200 bin öğretmen, 200 bin stajyer ve önemli sayıda idari çalışanı etkilediğine dikkat çekti.

Aguilar, Eğitim Bakanlığı'nın derslerde maske takma önerisinde bulunmasına karşılık, ülkenin her gün 4 milyon maske üretme kapasitesine sahip olmadığına işaret etti. Aguilar, çocukların fiziksel temaslardan kaçınmalarını engellemenin veya herkese maskelerini çıkarmama uyarısında bulunmanın da mümkün olmadığını sözlerine ekledi.

'Karar Sermaye gruplarının baskısıyla alındı'

Kararın ülkedeki sermaye gruplarının baskısıyla geldiğini belirten Aguilar, "Bizim için öncelik, sağlığın korunması ve bu kararı doğru bulmuyoruz. Bu kararların arkasında ekonomik niyetlerin olduğu açık. Büyük işletme gruplarından, ülkede ekonomik faaliyetlerin yeniden başlamasına yönelik baskı var" dedi.

Kamu çalışanlarının işe dönmeleri kararına da katılmadığını söyleyen Aguilar, bu kararın salgında artışa yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. Aguilar, "Salgının şu anda kontrol altında olmasının nedeni sosyal mesafe kurallarına uyulması. Bundan vazgeçmek, salgının yeniden büyümesine neden olur" diye konuştu.

Aguilar, velilere ve öğrenci temsilcilerine, devletin koronavirüsün yayılma riskinin ortadan kalktığına yönelik garanti vermesine dek çocuklarını okula göndermeme çağrısında bulundu.

Öte yandan, ülkenin Belediyeler Birliği Başkanı Audito Retamal de, çocukları yeniden okula göndermenin salgının yeniden yayılmasına neden olacağını söyledi.

Veliler Birliği Başkanı Ester Saez de, kararın uygun olmadığını ve velilerin çocuklarını okula göndermek istemediğini kaydetti.

Şu ana kadar 10 bin 507 Covid-19 vakasının görüldüğü Şili'de 139 virüs kaynaklı ölüm gerçekleşti. Vakanın görüldüğü 4 bin 676 kişi sağlığına kavuştu.