Salgını yayma genelgesi: Umreden sonra ikinci facia...

Covid-19 salgınının yayılımını engellemek için dünyanın birçok noktasında uygulamaya konulan sokağa çıkma yasağı, Türkiye’de rezalete dönüştü. Dünkü tabloyu soL'a değerlendiren hekimler, 10 gün içinde salgının katlanacağına işaret ettiler.

Ali Ufuk Arikan

Yeni koronavirüs salgınının yayılma hızını düşürmek için birçok ülkede alınan sokağa çıkma kısıtlaması kararı AKP tarafından büyük bir plansızlıkla iki gün için ilan edilince yaşanan panik, salgın günlerinde büyük bir risk konusu oldu.

Yaşananları soL'a değerlendiren İstanbul ve Ankara Tabip Odası yöneticileri, bir günde salgının yayılma hızının büyük ölçüde arttırıldığına, tablonun önümüzdeki 10 gün içinde daha da ağırlaşabileceğine işaret ettiler.

Talimat Erdoğan'dan, uygulama Soylu'dan

Sadece fırıncılara önceden bildirilen, hiçbir ilgili kuruma en ufak bilgilendirme yapılmadan alınan kararın ardından yurttaşların fırınlar ve büfeler önünde uzun kuyruklar oluşturduğu görüldü, sokaklarda panik yaşandı.

Kararın alınma biçimine ilişkin yoğun tepkiler oluşurken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “oluşan kalabalıkların normal” olduğunu söyledi, talimatın Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan geldiğine işaret etti.

“Sokağa çıkma yasağını erken saatte açıklasaydık, marketlere akın olsaydı daha mı iyi olacaktı” diyerek plansızlıklarını bir kez daha ilan eden Soylu, 250 bin kadar insan hareketi görüldüğünü, bunun da kısa sürede durduğunu öne sürdü.

'Umreden sonra ikinci facia'

AKP, birçok büyük kentte salgın günlerinde yaşanan büyük hareketliliği “normal” diye savunurken, konuya ilişkin soL’a değerlendirmede bulunan Ankara Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Vedat Bulut, “Dün yaşananlar umre faciası sonrası yaşanan ikinci büyük faciadır” dedi.

Türkiye’nin umreden gelen yurttaşlara ilişkin önlem almamasının ilk büyük hata olduğuna dikkat çeken ve bunun salgının yayılımını arttırdığına dikkat çeken Bulut, bu “hatanın” ardından dün yaşananlara ise artık hata denilemeyeceğini, yaşananların facia olduğunu ve sorumlusunu doğrudan doğruya İçişleri ve Sağlık Bakanlıkları olduğunu söyledi.

'Vaka sayısı 300 binlere çıkabilir'

“Saat 12’deki sokağa çıkma yasağı kararını büyük bir panik yaratırcasına 10.00’da açıklarsanız ve hiçbir bilgi vermezseniz kaosa zemin hazırlarsınız” diyen Bulut, “Bilim Kurulu 5 bin civarında vaka tahmini açıkladığında kendi algoritmalarına göre vaka sayısının 100 binlere çıkacağını tahmin ettiklerini, dünkü manzara sonrası bu sayısının 200-300 bin seviyelerine çıkabileceğini değerlendirdiklerini ifade etti.

'İki saatte sürü bağışıklığına geçildi'

Binlerce insanın sokağa döküldüğü bu iki saatte yine binlerce temas gerçekleştiğini ifade eden Bulut, “Semptom göstermeyen taşıyıcıların salgını yaydığını tahmin etmek güç değil. Türkiye İngiltere’nin sürü bağışıklığı yöntemine tek bir açıklamayla, iki saat içinde geçirilmiştir” dedi.

Yurttaşların sokağa çıkışının seyreldiği, çağrılara büyük oranda riayet ettiği bir tablo varken bir anda işin tersine çevrildiğine dikkat çeken Bulut, yaşananların doğrudan sorumlusunun İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı olduğunu vurguladı.

Bilim Kurulu’nda yer alan bir ismin “biz önlem aldık, vatandaşlar uymadı” dediğini belirten Bulut, “Bu doğru değil, halk alınan önlemlere uyarken bu panik ortamı yaratıldı. Bu açıklamalardan anladığımız salgının yayılmasının nedeni olarak halkı suçlayacaklar, dünkü görüntüleri kullanacaklar. Oysa ki çok açık, dünkü görüntülerin sorumlusu bu tabloya neden olan kararı alanlardır” diye konuştu.

'Yarım saatten bir şey olmaz' diyorlar ama...

Konuya ilişkin soL’a değerlendirmelerde bulunan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Rukiye Öner, dünkü tablonun ardından bulaş olaylarının çok arttığını, bunun olumsuz sonuçlarının 10 gün içinde görüleceğini dile getirdi.

Bakanların “yarım saatten bir şey olmaz” şeklindeki değerlendirmelerinin doğru olmadığını, bir dakikanın bile salgının yayılması için yeterli olduğunu ifade eden Öner, dün çok sayıda yakın temas yaşandığını, yine çok sayıda maskesiz insanın sokağa çıkmasının riski iyice arttırdığını dile getirdi.

Bilim Kurulu açıklama yapmalı

Çok yanlış, plansız bir adım atıldığını vurgulayan Öner, “Karar açıklanırken en azından sakince durum anlatılsaydı, ekmek, su gibi temel ihtiyaçlara ulaşımda sorun olmayacağı aktarılsaydı tablo bu kadar kötü olmazdı” dedi.

Bu tarz kararlar alınıp uygulanırken tabip odalarına, TTB’ye hiçbir şekilde danışılmadığını hatırlatan Öner, Bilim Kurulu’na dahi danışılıp alındığını sanmıyorum bu kararların. Kafalarına estiği gibi adım attıklarına gösteren bir manzara var ortada. Maske dağıtım süreci bile çok kötü yönetildi, bir hafta içinde 4 ayrı karar aldılar. Bilim Kurulu çıkıp samimi bir şekilde nasıl bir karar önerdiğini, neler söylediklerini açıklamalı” çağrısında bulundu.