Salgında da yargı parti hizmetinde: AKP’ye yan bakan soruşturmaya uğruyor

AKP talimatıyla salgın günlerinde de soruşturmalar tam gaz devam ediyor. Belediye başkanları, meslek odaları, milletvekilleri ve yurttaşlar AKP’nin soruşturma saldırısının hedefi halinde. İşte AKP’nin son günlerdeki soruşturma çetelesi…

Haber Merkezi

Salgın günleri de AKP'yi durdurmadı, son aylarda soruşturma haberleri hız kazandı.

Gazeteciler, belediye başkanları, meslek odaları, sosyal medyadan paylaşım yapan yurttaşlar AKP’nin tam boy hedefi haline gelmiş durumda.

Sizler için AKP’nin son bir aylık soruşturma çetelesini çıkardık...

Belediye başkanlarına izinsiz yardım soruşturmaları

Covid-19 salgınına karşı halkı destek vermek yerine halktan bağış isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendi iktidar organları dışında bağış toplamak isteyen belediyelere ise soruşturma açtırdı.

İçişleri Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan bağış kampanyasını gerekçe göstererek Ekrem İmamoğlu’na soruşturma açtı. Ayrıca, belediyenin 900 bin TL’lik VakıfBank hesabı da bloke edildi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi de İBB ile aynı kaderi paylaşıyor. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a, belediye tarafından başlatılan bağış kampanyası nedeniyle soruşturma açıldı.

Basın Fahrettin Altun'un kıskacında

Türkiye, dünya basın özgürlüğü sıralamasında 154. sırada yer alırken AKP bu sıralamanın hakkını verecek adımlara da hız verdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un Kuzguncuk'ta yaptırdığı ve İBB tarafından yıkılan kaçak yapılar, soruşturma konusu hale geldi. Ancak soruşturmalar Altun'a değil, gazeteci ve muhalif parti yöneticilerine açıldı.

Cumhuriyet Gazetesi’nden Hazal Ocak hakkında, yaptığı haberle "Altun’un evinin açık adresini verdiği ve böylece kamu görevlisinin ikametgah adres bilgilerinin yayınlanarak ailesiyle birlikte can güvenliğinin tehlikeye soktuğu" gerekçesiyle İstanbul Başsavcılığı tarafından soruşturma açıldı.

Ayrıca kaçak yapının yıkılma haberini ‘’Boğaz’da kaçak var’’ başlığıyla duyuran Cumhuriyet Gazetesi’nin haberine İstanbul Anadolu 8. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından erişim engeli getirildi.

Altun’un evinin fotoğraflarını çektiği gerekçesiyle son olarak CHP Üsküdar İlçe Başkanı Suat Özçağdaş hakkında İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlattı.

Kaftancıoğlu'na azmettirme soruşturması

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na, sosyal medya hesabından paylaştığı, ''"Ahlaksızlığınız ve yalanlarınızda boğulacaksınız çok yakında. CHP ilçe başkanı görevini yaparak ve partisinin talimatıyla inşaatın yasak olduğu arsayı kontrol etmek için gitmiştir, yine gidecektir. Saklayacak bir şeyleri olanlar panik yaparlar. Sakin olun beyler.'' açıklamasının ardından soruşturma başlatıldı. Soruşturma gerekçesi ise suçu ve suçluyu övme, suça azmettirme.

Barış Terkoğlu'na cezaevinde bile soruşturma

"Devlet sırlarını ifşa ettiği" iddiasıyla tutuklanan gazeteci Barış Terkoğlu’na cezaevindeyken soruşturma açıldı.
Barış Terkoğlu’nun Nisan 2019 tarihinde Oda Tv’de yayınlanan "Kim bu paralel Pelikancılar" başlık yazısı nedeniyle açılan soruşturmanın gerekçesi
 
"kişinin itibarını zedeleyici, gerçek dışı ibareler ve açıkça iftira içeren, kendisine ‘yeni paralel’ demek suretiyle terör örgütüne üye olmakla suçlayan ifadeler kullanılması" oldu. Başsavcılığın şikayet başvurusundan on ay sonra açtığı soruşturmanın şikayetçi tarafı ise Sabah Gazetesi yazarı Hilal Kaplan.

Can Ataklı'da nasibini aldı

Gazeteci Can Ataklı’ya iki ayda iki soruşturma açıldı.

İlk soruşturma Şubat ayında Cumhurbaşkanına hakaret ettiği gerekçesiyle açıldı. Soruşturmanın açılma nedeniyse Ataklı’nın bir televizyonunda sarf ettiği, "17 yıldır oradasın gene su basıyor, gene sel basıyor, gene depremde yıkılıyor. Beceremediniz gitti be" sözleri oldu. İkinci soruşturma da Mart ayında yine bir televizyon programında sarf ettiği sözler nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığı’nın şikayetiyle açıldı. Ataklı’nın canlı yayındaki ‘’Bunu bana özgürlük falan diye anlatmayın. Öğretmenin görüntüsü türbanlı öğretmen değil. İmaj olarak yanlış. Var mı evet malesef var. Bana göre yanlış. Şimdi buraya neden bunu koyuyorsun. İlk ders gününden türbanlı öğretmenle başlamak kadar facia bir şey olamaz. Burada yapmayın bari’’ sözleriyle öğretmenin başörtüsü üzerinden dini değerleri alenen aşağıladığı, kamu barışını bozmaya teşebbüs ile halkı kin ve düşmanlığa sevk ettiği iddia edildi.

Enver Aysever'e 'karikatür' soruşturması

Gazeteci yazar Enver Aysever hakkında, sosyal medya hesabında paylaştığı bir karikatürün halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağıladığı gerekçesiyle İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.

Milletvekillerine de soruşturma

AKP’nin hızlandırdığı soruşturma saldırısının hedefinde milletvekilleri de var.

Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan’ın tutuklanma gerekçesi olarak gösterilen Libya’da öldürülen MİT mensubu hakkında Meclis’te yaptığı konuşma nedeniyle İYİP İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ hakkında soruşturma başlatılmıştı.  

Ayrıca HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında da soruşturma başlatıldı. Soruşturma açılmasının gerekçesi ise "sosyal medyadan  Sincan Cezaevinde 70 yaşındaki bir tutukluda Covid-19 tespit edildiğini açıklaması ve böylece halk arasında endişe, korku ve panik yaratması" gösterildi.

Meslek odası hedefte

Şanlıurfa Tabip Odası’nın Covid-19 ile ilgili yayınladığı bir raporun halkı kin ve paniğe sevk ettiği gerekçesiyle  Tabip Odası Başkanı Ömer Melik hakkında soruşturma açıldı.

CHP'li belediyeye teşekkür etti, soruşturma yedi

CHP’li İzmit Belediyesi’nden gelen tıbbi malzemelere sosyal medya hesabından ‘’Aile Sağlığı Merkezlerinin unutulduğu günlerde bizi unutmayan Başkan Fatma Kaplan Hürriyet ve İzmit Belediyesi'ne çok teşekkürler” mesajıyla teşekkür eden aile hekimi Sibel Gören’e soruşturma açıldı. 

Sosyal medya onlar için suç

#Ödemeyapmıyoruz etiketi ile sosyal medyada paylaşım yapan Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi Yağız Timoçin isimli stajyer avukata, halkı kanunlara uymamaya tahrik ettiği iddiasıyla soruşturma başlatıldı. 

Bingöl paylaşımı suç sayıldı

Koronavirüs tedbirleri kapsamında Macaristan'dan Bingöl'e getirilen 123 yolcudan biri  sosyal medya hesabından "Budapeşte-Bingöl seferine tanık oldum resmen. Pasaportumdan bu kara lekeyi nasıl silerim" diye yazdı. Paylaşımı yapan yurttaşa "sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama" suçundan soruşturma başlatıldı.