Salgın günlerindeki orman yangınları tesadüf mü? Adrese teslim manzaralı yangın yerleri

Yaz ayları yaklaşırken, orman yangınlarında da ciddi bir artış gözlemleniyor. Son günlerde ülkenin birçok noktasında ortaya çıkan orman yangınları, salgın fırsatçılığı ile yan yana gelince sabotaj ihtimallerini artırıyor.

Haber Merkezi

Ülkenin birçok noktasında meydana gelen orman yangınları şüphe uyandırmaya devam ediyor. Mayıs ayının ilk iki haftasın 45 orman yangını çıktı. Son günlerde yangın sıklığı daha da artmış halde. 
 

Son bir haftada ortaya çıkan yangınların, ülkenin doğal kaynaklarına faturası ise büyük oldu. Basına yansıyan 20’ye yakın orman yangınlarında yaklaşık 200 hektar alan kül olurken, yangınlar bazı noktalarda maden sahalarının hemen yanında meydana geldi.

Villa sitelerinin arasındaki arazi yandı

Antalya’nın turistik ilçesi Kaş’ta çıkan orman yangınında 5 dönümlük makilik alan zarar görmüş, bölgedeki villalar boşaltılmıştı.
Ancak yanan arazinin görüntüsü, yangının bilinçli çıkarılmış olma ihtimalini ortaya çıkardı.
Villaların arasında kalmış boş arazinin yangın sonrasındaki görüntüsü şöyle:

Altın madenin yanında yangın

Ordu Ünye’deki Erenyurt Sarıhalil Mahallesi’ndeki Seyirlik Ormanı’nda çıkan yangın da 150 dönümlük araziyi kül etti. Yangın, altın madeni sahasının hemen yanında çıktı ve itfaiyecilerin uzun süre yangına müdahale etmediği öne sürüldü.

Yangını sabotaj olarak değerlendiren CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel yangın için, ‘’Kesinlikle sabotaj. Karadeniz’de yangın çıkması da normal değil. Karadeniz’de 2 gün boyunca yangın yok, bir yerde çıkıyor ve orası da yangın madeninin yanı. Altın madeni 3 tarafa dayandı. Doğu, kuzey, güney; 3 tarafta da köy var. Bir tek batı tarafı açık ve yangın da batıya çıkıyor. Bu bölge kestane bal ormanı ancak bu bölgenin telef olması halinde yeni bir düzenleme yapılıp yasal yollardan istenebilir’’ ifadelerini kullanmıştı.

Son bir haftada çıkan/çıkartılan orman yangınlarının bazıları şöyle:

Muğla’nın Milas İlçesi’nde Mumcular Mahallesi ile Kısırlar Mahallesi arasındaki ormanlık alanda çıkan yangında, 50 hektarlık alan zarar gördü.

. Kütahya’nın Çavdarhisar İlçesi’ne bağlı Gökler ve Çatköy arasındaki Tozlu mevkiindeki karaçam ormanında yangın çıktı. Yangın, 50 hektarlık alanda etkili olurken çam ağaçları büyük zarar gördü.

. Adana’nın Kozan İlçesi’nde çıkan orman yangınında, 10 hektarlık ormanlık alan yandı.

. Adana’nın Kozan İlçesi Turgutlu Mahallesi’ndeki ormanlı alanda çıkan yangın, bir hektarlık ormanlık alanı tamamen kül etti.

. Mersin’in Aydıncık İlçesi’ndeki karaçam ormanında çıkan yangında, 3 hektarlık alan zarar gördü.

. Uşak’ın Banaz İlçesi’ne bağlı Kiraz mevkiisinde ormanlık alanda yangın çıktı. Yangın, 2 hektarlık alana zarar verdi.

. Antalya’nın Fenike İlçesi Arif Mahallesi Bağbelen Sokakta çıkan yangın ormanlık alana sıçradı. Yangında iki dönümlük alan kül oldu.

. Bursa’nın Orhaneli İlçesi’nde ormanlık alanda çıkan yangın, 1 hektarlık alanı kül etti.

. Muğla’nın Ortaca İlçesi’ne bağlı Sarıgerme Mahallesi’nde orman yangını çıktı. Yangında, 2 hektarlık alan zarar gördü.

. Bursa’nın İnegöl İlçesi Eymir Mahallesi’nde kırsal alanda çıkan yangında, bir dönümlük arazi kül oldu.

. Mersin’in Silifke İlçesi Kayrak mevkiisinde ormanlık alanda yangın çıktı. Yangında, 2 hektar kızılçam ormanı ve tarım arazisi zarar gördü.

. Mersin’in Silifke İlçesi eski SEKA Fabrikası arazisinde çıkan orman yangını, 5 hektarlık makilik ve sazlık araziye zarar verdi.

. Rize’nin Fındıklı İlçesi’nde çıkan yangına yol olmadığı için uzun süre müdahele edilemedi. Çıkan yangın 6 saat sonra söndürülebildi.

. Mersin’in Tarsus İlçesi’nde Akçakocalı Mahallesi’nde çıkan orman yangını, 1 hektarlık ormanlık alana zarar verdi.

. Tekirdağ’ın Kapalı İlçesi’nde bulunan Pınarca Mahallesi’nde çıkan yangında, 40 hektarlık alan zarar gördü.

4 yılda 10 bin orman yangını

2014-2018 yılları arasından Türkiye’de 10 bin 130 orman yangını çıktı.  Çıkan yangınların, 667’sinin kasıtlı çıkartılırken 5.862’sinin çıkış nedeninin aydınlatılamadı.

Yangın alanları tesadüf değil

Türkiye’de yangınların çıktığı alanlar, genellikle tarım arazileri, yazlıklar, turizm yatırımları, madencilik, ulaşım yolları gibi noktalar oluyor. Yangın alanlarının patronlar için kar sağlayacak noktalar olması ise rastlantısal değil.