Rönesans Rezidans'ta kaybolan yurttaşlardan iz yok: 'Enkazlar tekrar taranacak mı?'

Rönesans Rezidans'ta kaybolan yurttaşların akıbetine ilişkin resmi bir açıklama yapılmazken, konu Meclis'e taşındı.

Haber Merkezi

Hatay Antakya’da Ekinci Mahallesi'nde bulunan ve “cennetten bir köşe” sloganıyla satılan 250 konutlu Rönesans Rezidans, 6 Şubat 2023 tarihli ilk depremde yıkılmıştı. Resmi açıklamalara göre 15 katlı binada 269 kişinin hayatını kaybetti ve 13 kişi de yaralandı.

Öte yandan deprem anında binada bulunan 52 yurttaş ise hâlâ kayıp. 

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara Rönesans Rezidans’ta kaybolan yurttaşların akıbetine ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’na soru önergeleri verdi.

'Depremlerde 42'si çocuk 145 yurttaşımız kayboldu'

Soru önergesinin gerekçesinde Nermin Yıldırım Kara, "Deprem Mağdurları ve Kayıplarıyla Dayanışma Derneği"nin açıkladığı verilere göre 42’si çocuk olmakla birlikte en az 145 yurttaşın izine hâlâ ulaşılamadığını belirtti.

Hatay 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianameyi hatırlatan Yıldırım Kara, rezidans yıkıldıktan sonra enkazda yangın çıktığını ve 2 gün boyunca söndürülmediğini ifade etti. "Enkazdan bazı yurttaşlarımızın yanmış bedenleri çıkarılmış ama kayıp ailelerinin DNA’ları ile eşleşmeler olmamıştır" diyen CHP'li vekil şunları dile getirdi:

'14 ay geçmesine rağmen kayıplarla alakalı ailelere bilgi verilmiyor'

"Kayıp yakınlarının kamuoyuna yansıyan açıklamalarına göre, sözü geçen rezidansın depremin simgesi haline gelmesi ve sürekli olarak televizyonlarda gösterilmesi nedeniyle yetkililer durumdan rahatsız olmuş, kendi ifadeleriyle 'yukarıdan gelen emirler' neticesinde enkazın bir an önce kaldırılması gerektiği belirtilmiş yapılan arama çalışmaları ise durdurulmuştur. Aradan geçen yaklaşık 14 aya rağmen rezidanstaki kayıplarla alakalı kayıp ailelerine bilgi verilmemektedir. Kayıp ailelerinin dile getirdiği üzere, deprem anında bu rezidansta bulunan 52 yurttaşımıza hâlâ ulaşılamamıştır. Örneğin depreme rezidansın A2 blokunda yakalanan özel eğitim öğretmeni Tuğba Koşar ile 2 çocuğu Mustafa Kemal Koşar ile Mehmet Akif Koşar’a dair yetkililer hiçbir açıklama yapmamaktadır. Kayıp yakını aileler apar topar kaldırılan enkazın tekrar taranmasını talep etmektedir."

'Rezidans enkazı yeniden taranacak mı?'

Hatay Milletvekili Yıldırım Kara, Ali Yerlikaya ve Mehmet Özhaseki’nin cevaplaması istemiyle 5 adet soru yöneltti: 

  • 6 Şubat depremleri sonucu yıkılan Rönesans Rezidans’taki kayıplara ilişkin Bakanlığınızca bir çalışma yürütülmekte midir? 
  • Bugüne kadar Rönesans Rezidans’taki kayıplar için Bakanlığınız tarafından hangi çalışmalar yapılmıştır? 
  • Kayıp yakınlarının isteği üzerine enkazların tekrar taranması yönünde bir planlama mevcut mudur? 
  • Rönesans Rezidans enkazı yeniden taranacak mı? 
  • Depremde kaybolan yurttaşlarımızın izini sürmek için diğer yetkili Bakanlıklar ve kurumlar ile ortak hangi çalışmalar yürütülmüştür? 

Önceki gün AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ulaşmak isterken korumalar tarafından şiddet gösterilerek engellenen kayıp yakını Suna Öztürk’ün feryadına değinen Nermin Yıldırım Kara, "Yalnızca kaybolan kızını ve iki torununu arayan Suna Hanım’ı miting alanından kovuyorsunuz. Tek bir derdi vardı, Cumhurbaşkanı’na çocuğunun ve torunlarının akıbetini soracaktı. Çalışma yapılması için destek isteyecekti. Kayıplarımız bu kadar mı önemsiz sizler için? Depremzedelere davranışınız bu mu? Şimdi biz önergelerimize cevap bekliyoruz, kaybolan yurttaşlarımız için elimizden ne geliyorsa yapmaya devam edeceğiz" dedi. 

Rönesans Rezidans'a ilişkin davada, sanıklar hakkında 22 yıl 6'şar aya kadar hapis istemiyle dava açılmış, müteahhit 'Kusurum olduğunu düşünmüyorum' demişti.