Princeton Üniversitesi, okulundan Wilson’ın adını kaldırıyor

Princeton Üniversitesi, ABD’nin 28. Başkanı ırkçı Woodrow Wilson’ın adının Kamu ve Uluslararası İlişkiler Okulu'ndan silinmesi kararı aldı.

Dış Haberler

ABD’de Princeton Üniversitesi, ırkçı görüş ve eylemleri nedeniyle eski ABD Başkanı ve üniversitenin eski rektörü Woodrow Wilson’ın adını Kamu ve Uluslararası İlişkiler Okulu’ndan kaldırma kararı aldı.

Princeton Üniversitesi Başkanı Christopher Eisgruber üniversite mensuplarına gönderdiği mektupta Wilson’ın ırk ayrımcısı görüşleri nedeniyle okulun adını değiştirme kararı aldıklarını duyurdu.

Mektupta “Wilson’ın ırkçı görüş ve politikalarının onu uygunsuz bir isim haline getirdiğini” belirten Eisgruber, üniversite mütevelli heyetinin 2016 yılında okulun “daha kapsayıcı ve tarihi konusunda daha dürüst olması”na ancak Wilson adının korunmasına karar verdiğini, bu kararınsa George Floyd’un öldürülmesinin ardından oluşan tepkiler üzerine yeniden gözden geçirildiğini kaydetti.

Üniversitenin Wilson Kamu ve Uluslararası İlişkiler Okulu’nun adı uzun süredir tartışma konusuydu. Öğrenciler son 5 yıldır okulun adının değiştirilmesi için protesto gösterileri düzenliyordu. Son olarak bu yıl Woodrow Wilson Binası önüne dikilen heykel protesto edilmiş ve George Floyd'un polis tarafından öldürülmesi sonrası ülkeye yayılan "Black Lives Matter" eylemleri ile Wilson'ın adının kaldırılması yeniden gündeme gelmişti.

1911-13 yılları arasında New Jersey Valisi olan Wilson, 1913-1921 yılları arasında ABD Başkanlığı yaptı. Irk ayrımcılığını destekleyen Wilson bir dönem rektörlük yaptığı Princeton Üniversitesi'ne siyah öğrencilerin alınmasını yasaklamış ve ırkçı Klu Klux Klan'ı onaylayan konuşmalar yapmıştı.

Birinci Dünya Savaşı sonunda hazırladığı ilkeler "Wilson Prensipleri" adıyla bilinen Woodrow Wilson'a Nobel Barış Ödülü de verilmişti.

Haziran ayı başında New Jersey'deki Monmouth Üniversitesi de benzer bir karar alarak üniversitenin belli başlı binalarından Wilson adını kaldırdı.