Polonya’da muhalefetten 'iktidardaki tekelleşmeye son verme' vaadi

Polonya’da cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kaldı. Muhalefet partisinin adayı Trzaskowki, ilk tur sonuçlarının ardından yaptığı konuşmada 'İktidardaki tekelleşmeye ses çıkarmamak mümkün değil, çünkü bağımsız kurumlara saldırılar gerçekleştiriyor' dedi.

Dış Haberler

Polonya’da dün cumhurbaşkanlığı seçimleri için sandığa gidildi.

11 adayın yarıştığı seçimlerin birinci tur sonuçlarına göre Hukuk ve Adalet Partisi'nin (PiS) desteklediği mevcut Cumhurbaşkanı Andrzej Duda oyların yüzde 43,67'sini alırken, ana muhalefet partisi Vatandaş Platformu'nun (Koalicja Obywatelska) adayı Varşova Belediye Başkanı Rafal Trzaskowki ise yüzde 30,34 oranında oy aldı.

Seçim, oyların yüzde 50'den fazlasını alan aday bulunmadığı için ikinci tura kaldı.

Muhalefetin adayından birlik çağrısı

Trzaskowski, ilk tur sonuçlarının ardından Polonya'nın Plock kentinde seçmenlerine seslendi.

Trzaskowski, "Sözlerimi, değişim isteyen herkese yöneltiyorum. Onlar olmazsa, iktidardaki tekelleşme birkaç yıl daha sürer. Samimi olmayan bu tekelleşmeye ses çıkarmamak mümkün değil, çünkü bağımsız kurumlara saldırılar gerçekleştiriyor" dedi.

Duda ise, seçimlerden bir gün sonra yaptığı açıklamada, toplumun muhafazakar değerlerini koruyacağını, eşcinsel çiftlerin evlat edinememesini sağlayacağını söyledi.

Katıldığı radyo programında, aşırı sağcı aday Krzysztof Bosak'ın seçmenlerine seslenen Duda, "Krzysztof Bosak ile birçok ortak değerimiz var. Biz, Polonya'da ailelerin saygı görmesini istiyoruz, geleneksel değerlerin Polonya toplumunun dayanacağı güçlü bir bel kemiği olmasını istiyoruz" dedi.

Polonyalı televizyon kanalları TVN ve TVP'de pazar gecesi yayınlanan anketlere göre, önümüzdeki iki haftada Duda'nın oylarıyla Trzaskowski'nin oyları arasındaki fark 2 puandan daha aza düşecek.

Yargıya müdahale hamleleriyle bilinen iktidar partisi PiS'in desteklediği Duda, kendisini "hükümetin cömert sosyal yardımlar programının koruyucusu" olarak gösteriyor. Duda'nın vaatleri arasında "geleneksel aile yapısını korumak" ve "LGBT ideolojisini etkisiz hale getirmek" bulunuyor.

Anayasaya göre ilk turu 10 Mayıs tarihinde yapılması gereken cumhurbaşkanlığı seçimleri, koronavirüs salgını nedeni ile düne ertelenmişti. Bu süreçte parlamento salgın nedeniyle sandığa gitmeye çekinen vatandaşların mektupla oy kullanabilmeleri için yasa çıkarmıştı.

Polonya'da seçimin ilk turuna katılım oranı yüzde 62,9 oldu.

Ülkede seçimlerin ikinci turu 12 Temmuz tarihinde yapılacak.