Pakistan Başbakanı İmran Han'dan Diriliş: Ertuğrul hamlesi

Pakistan devlet televizyonu, Ramazan ayı boyunca, gençlik arasında İslami değerlerin ve kültürün canlandırılması amacıyla TRT yapımı Diriliş: Ertuğrul dizisini yayınladı.

Dış Haberler

Ramazan ayında geleneksel olarak bilgi yarışmaları, dini içerikli programlar ve canlı yardım toplama programları yayımlayan Pakistan devlet televizyonu PTV’de, Ramazan ayı boyunca, salgından etkilenen stüdyoların kapalı olması nedeniyle TRT yapımı Diriliş: Ertuğrul dizisi yayınladı. 

AFP’nin haberinde, Başbakan İmran Han’ın gençler arasında İslami kültürü ve değerleri canlandırmak amacıyla yayıncı kuruluşa dizinin yayınlanması için özel talimat verdiği belirtildi. İmrah Han geçtiğimiz günlerde yabancı dizilerin ülkedeki etkisine atıfta bulunarak, ‘‘Hollywood ile Bollywood arasında gidip geliyoruz ve üçün tarafların kültürü böyle yayılıyor’’ diye konuşmuştu.

PTV tarafından iftar saatinden sonra yayınlanan TRT yapımı Diriliş: Ertuğrul dizisinin Urduca versiyonunun ortalamanın beş kat üstünde izlenirlik oranlarına ulaştığı ve sadece YouTube’da 240 milyondan fazla izlendiği belirtildi.

Pakistan'da dizi sektörü başbakanla aynı fikirde değil

Dizinin yapımcısı olan TRT’nin dijital direktörü Riyaad Minty, ‘‘dizinin dünyadaki Urduca konuşan insanlara hitap ettiğini görmek gerçekten güzel’’ derken, devlet televizyonunun en çok izlenen saatlerine yabancı bir yapıma ayırması, Pakistanlı yapımcı ve oyuncuların tepkisini çekti.

Dizi yapımcısı Aehsun Talish, AFP’ye ‘‘bu PTV yönetiminin dönüp kendisine bakması ve neden prime time dizileri üretemediğini sorması için iyi bir fırsat’’ diye konuşurken, oyuncu Samina Ahmad ise, PTV’yi yeniden canlandırmak için yerli içerik üretmeleri gerektiğini söyledi.

'Dizi, Türkiye için bir yumuşak güç aracı'

AFP’nin haberinde Türk dizilerinin Müslüman dünyada bir yumuşak güç aracı olarak kullanıldığına dikkat çekilirken, Wilson Center isimli düşünce kuruluşundan Güney Asya analisti Michael Kugelman’ın ‘‘Diriliş: Ertuğrul Türkiye için bir başka stratejik varlık haline geldi. Pakistan’da Pan-İslamcı dayanışmaya güçlü bir destek var’’ sözlerine yer verildi.

Pakistan devlet televizyonun Türkiye’den yeni diziler satın almak için hazırlık yaptığı belirtildi. Mısır’da, Türkiye’nin Osmanlı İmparatorluğu’nu yeniden canlandırmak ve Arap dünyasını yönetmek istediği gerekçesiyle, dizinin yayımlanmasına karşı bir fetva yayımlanmış, Suudi Arabistan ise 2018 yılında devlet televizyonunda Türk dizilerinin yayımlanmasını yasaklamıştı.