‘Ölümüne, kelle koltukta çalıştırılıyoruz…’

Salgın günlerinde oldukça zor koşullarda, uzun saatler çalıştırılan motokuryelerden biri Nisan ayı sonunda yaşadığı kazanın ardından verdiği yaşam mücadelesini kaybetti. Kuryelerin salgın günlerinde neler yaşadığını ve karşılaştıkları zorlukları bir motokuryeyle konuştuk.

Haber Merkezi

29 Nisan günü İzmir Karşıyaka’da yaşadığı bir kazanın ardından uzun süredir hayat mücadelesi veren  27 yaşındaki motokurye Muhammet Aktaş, dün hayatını kaybetti.

Aktaş’ın ölümü salgın günlerinde oldukça zor koşullarda ve büyük bir risk altında çalıştırılan motokuryelerin yaşadıkları sorunları yeniden gündeme getirdi.

'Ya işten çıkarma ya da daha uzun mesailer'

Bir arkadaşlarını daha kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını belirten motokurye, salgın günlerinde nelerle karşılaştıklarını şöyle anlattı:

Salgın döneminde iki şeyi birden yaşadık. Öncelikli olarak salgının başlangıcında çok sayıda arkadaşımız ya işten çıkarıldı ya da ücretsiz izne çıkarıldı.

Geride kalan daha az sayıdaki kurye arkadaşımız ise çok daha uzun saatler çalıştırılmaya başlandı. 10-12 saat çalıştırılmamız artık normal hale getirildi.

Yine salgın günlerinde hafta sonları da çalıştırıldı kurye arkadaşlarımız.

İşlerin yoğunluğu çalışılan firmaya göre değişse de çoğunda oldukça zor koşullar altında çalıştırıldığımız ortada.

'Salgın nedeniyle de büyük risk altındayız'

Üstelik salgın nedeniyle de büyük risk altındayız. Her gün taşıdığımız şeylere temas ediyoruz, birçok insanla yakın temasta bulunmak zorunda kalıyoruz. Üstelik sadece üç saat kullanılacak maskeleri bütün gün takmamız isteniyor, gerekli önlemler de alınmıyor yani bizler için.

Bunun dışında üzerimizde sürekli bir iş baskısı var. Bu baskı da zaten bu kazalara ve yaralanmalara neden oluyor. Benzer bir kaza nedeniyle ben de uzun süre tedavi görmüştüm.

'Kelle koltukta çalıştırılıyoruz'

Şunu çok açık söyleyebiliriz; ölümüne, kelle koltukta çalıştırılıyoruz.

Hiçbir kurye arkadaşımız emeğinin karşılığını alamadığı için bu koşullara da maruz bırakılıyor. Bunun dışında birçoğumuz sigortasız olarak çalıştırılıyor, sigortalı çalıştırılan arkadaşlarımız ise düşük ücretten sigortalı gösteriliyor.

Ve tüm bunların yanında üzerimizde sürekli iş baskısı hiç eksik olmuyor. İtiraz ettiğimizde ise işten çıkarmakla tehdit ediliyoruz, bu yüzden bizim bir araya gelmemiz, hakkımızı birlikte aramamız gerekiyor.