NATO, ABD’nin Açık Semalar Anlaşması’ndan çekilmesi kararı sonrası toplanıyor

ABD’nin Açık Semalar Anlaşması’ndan çekileceğini duyurmasının ardından bugün NATO toplanıyor. Almanya ABD'yi kararından vazgeçirmeye çalışacaklarını açıkladı. Rusya ihlal iddialarını reddetti. Çin ABD'nin kararına tepki gösterdi.

Dış Haberler

ABD’nin Açık Semalar Anlaşması’ndan çekileceğini duyurmasının ardından bugün NATO acil olarak toplanıyor.

NATO’dan yapılan açıklamada Kuzey Atlantik Konseyi’nin bugün konuyu ele almak üzere toplanacağı belirtildi.

Tass’ın haberine göre NATO basın sözcüsü yaptığı açıklamada “Rusya’nın Açık Semalar Anlaşması’nı seçici bir biçimde uygulayarak NATO’nun güvenliğini riske attığını” ileri sürdü. Sözcü dün yaptığı açıklamada “Özellikle Rusya’nın belirli bölgelerdeki uçuşları sınırlamasından endişeliyiz. Müttefikler anlaşmanın geleceği hakkındaki yakından istişarelerine devam edecek ve yarın Kuzey Atlantik Konseyi konuyu ele almak üzere toplanacak” dedi.

ABD’nin Açık Semalar Anlaşması’ndan çekilme kararına NATO'nun desteğini almaya çalışacağı, bazı NATO üyelerininse ABD’yi kararından vazgeçirmeye çalışacağı belirtiliyor.

AFP’nin haberine göre bazı NATO üyeleri ile Ukrayna gibi ülkeler ABD’yi anlaşmadan çekilme kararından vazgeçirmeye çalışıyor.

Almanya: Vazgeçirmeye çalışacağız

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Mass yaptığı açıklamada “ABD hükümetinin kararı altı aylık bir süreç sonunda uygulamaya girecek. Bu zaman boyunca bizim gibi düşünen ortaklarımızla ABD hükümetinin kararını yeniden düşünmesi için yoğun bir çaba içinde olacağız” dedi.

Rusya: ABD'nin ihlallerini açıklayacağız

Öte yandan ABD’nin anlaşmadan çekilme kararına Çin ve Rusya’dan da tepki geldi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko ülkesinin anlaşmayı ihlal etmediğini belirterek “Washington’un ihlal diye nitelediği teknik meseleler üzerine görüşmelerin devamına engel olunmadığını” vurguladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise anlaşmayı ihlal edenin ABD tarafı olduğunu belirterek bunu kanıtlarıyla açıklayacaklarını söyledi.

Çin: ABD uluslararası yükümlülüklerinden vazgeçiyor

Çin de ABD’nin tek taraflı adımlarına bir yenisini eklediğini belirterek anlaşmadan çekilmesini esefle karşıladığını açıkladı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien ABD’nin bu adımının "belirli bölgelerdeki güvenlik ve istikrara olumsuz etkisinin olacağını" belirtti ve bunun ABD’nin uluslararası yükümlülüklerinden vazgeçmekte olduğunu gösterdiğini söyledi.

Trump yönetimi dün Açık Semalar Anlaşması’ndan çekilmeye karar verdiklerini açıklamıştı. Taraf ülkelere hava sahalarında silahsız gözlem uçuşları yapma hakkı tanıyan anlaşma 1992 yılında imzalanmış ve 2001 yılında yürürlüğe girmişti. Anlaşmanın imzacısı 35 ülke arasında Türkiye de bulunuyor.

Öte yandan ABD’nin anlaşmadan çekilmesi Rusya ile nükleer silahların kontrolüne dair yürürlükteki son anlaşma olan Yeni START anlaşmasından da çekileceğinin bir sinyali olarak yorumlanıyor.