Muğla'daki saldırıda 'şimdilik' geri adım: Fethiye'de mücadele sürüyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Muğla'nın tarihi öneme sahip koruma bölgelerine yapılmak istenen jeotermal kaynak arama projesine gelen tepkiler ve uzun süredir devam eden mücadeleler sonucunda olumsuz görüş vermek zorunda kaldı.

Aslı İnanmışık

Muğla'nın tarihi öneme sahip koruma bölgelerine saldırılar sürdürülürken, verilen bir dizi mücadelenin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Fethiye'deki jeotermal kaynak aramasına dönük projeye olumsuz görüş vermek zorunda kaldı.

UNESCO'nun "Dünya Dostluk ve Barış Köyü" ilan ettiği Kayaköy, sit alanı ilan edilen Datça gibi önemli bölgelerdeki çevre ihlallerine karşı Muğla'daki Kent Konseyleri uzun süredir çalışmalarını sürdürüyordu. 

Ölüdeniz ve Kayaköy'e jeotermal amaçlı sondaj faaliyetiyle ilgili başvuruya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın olumsuz görüş vermesinin ardından konuştuğumuz Fethiye Kent Konseyi Başkanı Gül Bahar Edik Kayhan konuya ilişkin şunları söyledi:

"Gündemimizde ÇED yapım sürecine başlamış olan bir yatırımcının, 'Sondaj Yöntemi İle Jeotermal Kaynaklar Arama Faaliyeti' için, Fethiye’nin Kayaköy ve Ölüdeniz Mahallesi ile Yanıklar ve İnlice Mahallesi'nde seçtiği 13 sondaj noktası vardı. Konuya ilişkin gerekçeli itirazımızı kamuoyu ile paylaştık. Sevindirici olan, her iki başvuru dosyasına da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından olumsuz görüş verilmiş olması."

'Fethiye 2019 yılını çevre felaketleriyle geçirdi'

"Muğla sahip olduğu doğal değerleriyle son derece hassas ekosistemler içeriyor. Koruma statülerinin değiştiriliyor, düşürülüyor olması büyük bir sorun. Çevre ihlallerinin önünü açan kararlar, bu alanların telafisi mümkün olmayan hasarlar görmesine neden oluyor. 

Fethiye 2019 yılını çevre felaketleriyle geçirdi demek çok da yanlış olmaz. Yaklaşık 6 ay süren körfez kirliliği, Dalaman-Fethiye arasında 350 hektarlık kızılçam orman yangını en belirgin izler bırakan iki konuydu. Fethiye Kent Konseyi olarak, bir taraftan farklı çevre ihlallerinin önüne geçmeye çalışırken diğer taraftan bu tip ihlallere karşı ortak ve güçlü hareket etmemizi sağlayacak bir altyapı oluşturmaya çalışıyoruz. Bu amaçla ÇED takibi ve okuma rehberi hazırlığındayız. Amacımız, yereldeki yatırımlar ve olası etkilerini bilmek, araştırmak, gerektiğinde itiraz etmek gibi süreçlere halkın katılımını sağlamak."

'Ormanlardaki kesimler devam ediyor'

"Yine Muğla Kent Konseyleri olarak Muğla genelinde ortaya çıkan çevre ihlallerine karşı ortak hareket ediyoruz. Bu amaçla kıyılarımızın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Muğla Valiliği (Muğla'ya Hizmet Vakfı) ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın (Türkiye Çevre Koruma Vakfı) ortak kuruluşu olan MUÇEV Ltd. Şti.’ye (Muğla Turizm Ticaret Limited Şirketi) kiralanmasına karşı olduğumuzu, gerekçeleri ile açıklayacağımız ortak bir basın açıklaması ile gündeme getireceğiz. 

Öte yandan koruma statülerinin değişiyor olması zaten büyük bir sorun. Orman kesimleri devam ediyor. Bir de Türkiye Çevre Koruma Vakfı'yla (MUÇEV) ilgili sorunlar devam ediyor. Koyların işletmeleri en azından yereldeki belediyelere verilebilir. Hem herkes için daha ulaşılabilir olması açısından hem de kaynakların yerelde kullanılabilir olması adına son derece önemli. Fakat ne yazık ki en çok ihlali yapanlar da bu işletmeyi yapan limited şirket oluyor. Konunun bir ayağı da Muğla Valiliği."

Fethiye Kent Konseyi neler yapıyor?

Konseyin çalışmalarıyla ilgili bilgi de veren Gül Bahar Edik Kayhan şöyle konuştu:

"Fethiye’de Kent Konseyi olarak 27 Haziran 2019 tarihinde yeniden yapılandık. Bu yeni dönemde, kente dair acil ve öncelikli sorunları doğru tespit etmek, mevcut durumu analiz etmek ve kentin geleceğine dair bir vizyon geliştirmek sürecindeyiz. Yaklaşık on aylık faaliyet dönemimizde Fethiye Kent Konseyi içinde; Kadın Meclisi, Gençlik Meclisi ve Engelli Meclisi ile İnsan Yerleşmeleri ve Korunacak Alanlar Çalışma Grubu yapılanmalarını tamamladık. Ekoloji Meclisi ve Yaşlı Meclisi ile Kültür-Sanat Çalışma Grubu, Çocuk Hakları Çalışma Grubu, Afet Çalışma Grubu ve Mahalle Çalışma Gruplarını yapılandırma aşamasındayız. 

Kent konseyleri arasında sürdürülebilir işbirliğini geliştirmek, uygulamada karşılaşılan sorunları tartışarak bilgi ve deneyim paylaşımında bulunmak amacıyla Muğla ilçelerinde kurulmuş ve/veya yeniden yapılanmış Bodrum, Dalaman, Datça, Fethiye, Marmaris, Menteşe, Milas Kent Konseyleri; ilgili yönetmeliğin tanımladığı görevler ve çalışma ilkeleri doğrultusunda, dayanışma temelli işbirliği geliştirmek amacıyla Muğla Kent Konseyleri başlığı altında bir araya geldik. Kent konseyi yapılanmasını mevzuata uygun olarak gerçekleştirmemiş Muğla’nın tüm ilçelerinde bu yapılanmayı teşvik etmek temel hedeflerimizden biri. Ayrıca kent konseylerinin belediye meclislerinde ve belediye ihtisas komisyonlarında temsil edilmesini istiyoruz. Fethiye Kent Konseyi bu temsiliyeti sağlayan Muğla ilçeleri içinde ilk ve Türkiye genelinde ise birkaç kent konseyinden biri."