Maske takmadığı için gözaltına alınan inşaat işçisi polis tarafından öldürüldü, halk ayağa kalktı

Meksika’da maske takmadığı için gözaltına alınan inşaat işçisinin polis tarafından dövülerek öldürülmesi üzerine halk ayağa kalktı.

Dış Haberler

ABD’de George Floyd’un polis tarafından boğularak öldürülmesine karşı protestolar sürerken Meksika’da bir inşaat işçisinin polis tarafından dövülerek öldürülmesine karşı dün gece protestolar başladı.

Meksika’da maske takmadığı gerekçesiyle polisin döverek gözaltına aldığı 30 yaşındaki inşaat işçisi Giovanni López yaşamını yitirdi. Polisin López’i döverek gözaltına aldığı görüntülerin sosyal medyada yayınlanmasının ardından halk polis şiddetine karşı sokağa çıktı.

Ülkenin en büyük ikinci kenti olan Guadajara’da 4 Mayıs’ta polis maske takmadığı gerekçesiyle inşaat işçisi Giovanni López’i döverek gözaltına aldı. López’in cansız bedeni ailesi tarafından olaydan saatler sonra bir hastanede bulundu. 30 yaşındaki inşaat işçisinin ayağında bir kurşun yarası olduğu ve ölüm nedeninin başına aldığı darbeler nedeniyle olduğu açıklandı.

López’in gözaltına alınırken çekilen görüntülerinin sosyal medyada yayınlanmasının ardından Guadajara’da halk polis şiddetine karşı sokağa çıktı.

Sosyal medyada yayımlanan görüntülerde López polisler tarafından dövülerek polis aracına bindirilirken çevredekiler gözaltına alınmasına ve darp edilmesine itiraz ediyor ve “Onu öldüremezsiniz. Bu görüntüleri internetten yayınlayacağız. Yemek yemek üzere olduğu için maskesini çıkarmıştı” diyor.

Görüntülerin sosyal medyada yayılmasının ardından dün Guadalajara’da halk hükümet binası önünde toplanarak gösteri yaptı. Eylemde polis devriye araçları ateşe verildi, hükümet binasının kapısı kırıldı. Polis protestoculara sopalar ve biber gazıyla saldırdı.

Sosyal medyada “Giovanni İçin Adalet” etiketi üst sıralara yükselirken, Meksikalı aktör Gael García Bernal de “Giovanni ölmedi, polis tarafından öldürüldü” diye yazdı.

Jalisco eyalet valisi Enrique Alfaro koronavirüs pandemisi nedeniyle uygulanan maske takma kuralına uymayanların gözaltına alınacağını açıklamıştı. İnsan hakları savunucuları valinin bu açıklamasının polis şiddetine davetiye çıkarmak olduğunu belirtmişti.

Alfaro, López’in öldürülmesine ilişkin kapsamlı soruşturma yürütüleceği vaadinde bulundu.