Makedonya’da ‘normalleşme’ başlayınca Covid-19 vakaları tekrar yükseldi

Kuzey Makedonya’da Covid-19 önlemlerinin kaldırılmasının ardından vakaların tekrar yükselmesi üzerine uzun süreli sokağa çıkma yasakları tekrar uygulamaya konulacak. Vakalarda en çok artış ibadethanelerin açılmasının ardından müslümanların yoğunlukta olduğu ilçelerde gözlemlendi.

Dış Haberler

Covid-19 pandemisine karşı alınan önlemleri kaldırma yoluna giden Kuzey Makedonya’da vakalar tekrar büyük bir artış gösterdi. Son birkaç gün içinde enfeksiyonlardaki artışın zirveye ulaşmasının ardından Kuzey Makedonya Hükümeti, başkent Üsküp, Kalkandelen, Kumanovo ve Stip’de tam 80 saatlik bir sokağa çıkma yasağı ilan etti. Sokağa çıkma yasağı bugün saat 9'da başlayacak ve pazartesi günü saat 5'e kadar sürecek.

Aynı önlemler Lipkovo, Bogovinje, Brvenica, Tearce, Zhelino, Jegunovce ve Karbinci'nin kırsal belediyeleri için de geçerli olacak. Ülkenin geri kalanındaysa hükümet, kaldırılmış olan akşam sokağa çıkma yasaklarını yeniden getirdi, bu saat 21'de başlayıp sabahın erken saatlerinde bitiyor.

Çarşamba günü, ülke 101 yeni vakayla, 16 Nisan'da kaydedilen 107 vakayla ulaştığı zirveye en yakın değerler görmüştü.

Halk Sağlığı Enstitüsü bugün basına verdiği demeçte, son 24 saatteki yeni vaka sayısının 110'a ulaştığını ve daha fazla test sonucu ortaya çıktıkça gün içinde daha fazla artış olasılığı olduğunu söyledi.

Hükümetin Mayıs ayı sonlarında sokağa çıkma yasağını kaldırmış ve restoranları yeniden açmıştı. Aynı süreçte Ramazan ve Paskalya bayramları sırasında toplu kutlamalar görmezden gelindi.

En çok enfeksiyonun görüldüğü yer müslümanların yaşadığı bölge

Üsküp'teki Halk Sağlığı Merkezi başkanı Arben Ziberi, basına yaptığı açıklamada, başkentteki ana enfeksiyon merkezinin çoğunlukla müslümanların yaşadığı Cair ilçesi olduğunu aktardı. Mayıs ayı sonunda Ramazan bayramı dolayısıyla camilerde büyük toplanmalar gerçekleşmişti. Ziberi, “Üsküp'te yeni vakaların yüzde 90'ı 15 aileden geliyor. Ancak durum kontrolümüz altında ve enfeksiyonları tespit ettik” yorumunda bulundu ancak bazı durumlarda vatandaşların sağlık yetkilileriyle işbirliğini reddettiğini de sözlerine ekledi. Ülkede normalleşme kapsamında ilk cuma namazı 15 Mayıs'ta kılınmıştı.

İkinci merkez tekstil fabrikaları

Stip’deyse enfeksiyon bitişik tekstil fabrikasındaki işçiler arasında yayıldı.
Pandeminin başlamasından bu yana, Kuzey Makedonya'da toplam 2,611 vaka kaydedildi ve bu insanların 1,621’i iyileşti. Pandemiden dolayı ülke genelinde toplam 147 gerçekleşti.