Kolombiya'da yerliler silahlı çatışmalar nedeniyle yurdunu terk etmek zorunda kalıyor

Kolombiya'da yerli kabileler, Covid-19 salgını döneminde çeteler arasında devam eden silahlı çatışmalar nedeniyle yaşadıkları bölgeleri terk etmek zorunda kalıyor. Yerli örgütlerin liderleri, insanların yurdundan edilmesi nedeniyle Ivan Duque hükümetini kınayan açıklamalarda bulundu.

Dış Haberler

Kolombiya'nın yerli örgütleri, Choco eyaletinde binden fazla insanın yurdundan edilmesini kınayan bir açıklamada bulundu.

Amerikan Devletleri Örgütü'ne bağlı olan Kolombiya'nın Barış Süreci Destek Misyonu (MAPP/OEA), "Choco'nun Catru kentinde 1300 insanın yasadışı silahlı gruplar arasındaki çatışma nedeniyle zorla yurtlarından edilmelerine karşı uyarıda bulunuyoruz. Yerli topluluklara karşı saldırıların durmasını talep ediyor, bölge halkının korunması için yetkililere çağrıda bulunuyoruz" açıklamasında bulundu.

Nisan ayı sonunda Embera ve Wounaan adlı yerli kabilelerin toplam 90 üyesinde Covid-19 şüphesi olduğu belirtilmişti. Yerli kabileler, San Juan nehrinin taşması ve silahlı grupların bölgedeki varlığı nedeniyle yurtlarını terk etmek zorunda kalmıştı.

Kolombiya Ulusal Yerli Örgütü (ONIC) de, yaptıkları açıklamada, yerlilerin yurdundan edilmesini kınadı ve Ivan Duque hükümetinin silahlı saldırılara ve yerlilerin sağlık durumuna karşı kayıtsız kaldığını vurguladı.

Eyalette bulunan Alto Baudo kentinin belediye başkanı Ulises Palacios da, "Geçen yılın Ağustos ayından bu yana kentte insanların yerlerinden edilmesine ve hareketlerinin sınırlanmasına neden olan asayiş sorunları baş göstermekte. Yerliler, hayatlarını korumak için bölgeyi terk ediyor" açıklamasında bulundu. Palacios, Santa Rita, Santa Catalina ve Puerto Palacio'da yaşayan 200'e yakın yerli ailenin bölgeyi terk ettiğini kaydetti.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) de, Nisan ayında Choco'da yaşayan bir başka yerli kabilesinin zorla bölgeden ayrıldığını bildirmişti.

Cauca Bölgesel Yerli Konseyi'nin eski danışmanı olan Senatör Feliciano Valencia da, Catru kentinde bulunan Embera Dobida kabilesinin silahlı çatışmalardan uzak kalmak için küçük bir bölgede dışarı kapalı bir şekilde yaşamaya başladığını belirtti.

Kolombiya'da şu ana kadar 18 bin 330 Covid-19 vakası görüldü. Virüs nedeniyle 652 kişi yaşamını yitirirken, 4 bin 431 kişi sağlığına kavuştu. Salgının sürdüğü ülkede yasadışı gruplar arasındaki silahlı çatışmalar da devam ediyor.