KDHC: Kim ile Trump arasındaki ilişkiyi sürdürmenin anlamı yok

Donald Trump ile Kim Jong-Un'un ilk kez bir araya geldiği zirvenin ikinci yılında KDHC iki lider arasındaki ilişkileri sürdürmenin anlamı kalmadığını açıkladı.

Dış Haberler

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Washington’ın düşmanca politikalardan vazgeçememesi durumundan, Kim Jong Un ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki kişisel ilişkiyi sürdürmenin anlamı kalmayacağını açıkladı.

KDHC Dışişleri Bakanı Ri Son Gwon, Cuma günü, iki liderin 2018 yılında ilk kez bir araya geldikleri zirvenin ikinci yıl dönümünde, devlete ait haber ajansı KCNA’ya açıklamalarda bulundu. 

Ri açıklamasında ABD’nin politikalarının Washington’un KDHC devletine ve halkına uzun süreli bir tehdit olmayı sürdürdüğünü ve KDHC’nin bu tehditle başa çıkabilmek için daha güvenilir bir askerî güç geliştireceğini belirtti. 

Geçmişe bakıldığında Trump yönetiminin sadece siyasi prim yapmaya odaklandığının görüldüğünü ileri süren Ri, ABD’nin KDHC’yi yalıtmaya ve boğmaya çalışarak önleyici nükleer saldırı ve rejim değişikliği tehditlerinde bulunduğunu söyledi. KDHC Dışişleri Başkanı, hiçbir şeyin boş sözlerden daha iki yüzlüce olmadığını savunarak, ‘‘Bir daha asla herhangi bir karşılık almadan ABD’nin baş yöneticisinin kazanım olarak kullanacağı başka bir paket sunmayacağız’’ diye konuştu.

Kuzey Kore’nin iş birliğine dayalı yeni bir çağ başlatma arzusunun her zamankinden daha derin olduğunu söyleyen Ri, Kore yarımadasındaki durumun kötüye doğru gittiğini belirterek, ‘‘ABD KDHC ile ilişkilerin geliştirilmesini savunduğunu öne sürüyor, ama aslında durumu kötüleştirmek için can atıyor’’ ifadesini kullandı.

KDHC Perşembe günü de ABD’yi iki Kore arasındaki ilişkilere müdahale etmekle eleştirmiş ve Washignton’un eğer yaklaşan seçimleri pürüzsüz bir şekilde atlatmak istiyorsa sessiz kalması gerektiğini açıklamıştı.

Reuters’ın haberine göre, Doğu Asya konusunda uzman bir üst düzey diplomat olan Daniel Russel, KDHC’nin yaklaşan seçimler öncesinde ABD üzerindeki baskısını arttırmaya çalıştığı ve Trump’ın Kuzey Kore sorununu çözmüş olma iddiasının KDHC’ye koz verdiği yorumunda bulundu.