Katliamda kaybettikleri arkadaşlarının anısı için yeniden bir araya geldiler...

Pir Sultan Abdal Derneği Semah-Tiyatro Ekibi, Gençlik Komisyonu ve müzik grubundan 16 kişi Sivas Katliamı'nda yaşamını yitirmişti. O katliamdan sağ kurtulan ekip arkadaşları 'Pir Sultan Abdal 93 Semah ekibi' adıyla, katliamda yitirdikleri arkadaşlarının anısına bir araya geldiler.

Haber Merkezi

Sivas'taki gerici saldırıda, Sivas Katliamı'nda yaşamını yitiren Pir Sultan Abdal Derneği Semah-Tiyatro Ekibi, Gençlik Komisyonu ve müzik grubundan 16 ismin anısına, katliamdan kurtulan arkadaşları yeniden bir araya geldi.

Pir Sultan Abdal 93 Semah Ekibi adıyla bir araya gelen ekip üyeleri, bir araya geliş süreçlerini ve amaçlarını soL'a anlattı.

Sivas Katliamı'nda yaşamını yitiren 16 kişi ekibinizin üyesiydi.  Şimdi o katliamdan kurtulan ekip yeniden bir araya geldi. Nasıl ortaya çıktı yeniden bir araya gelme fikri?

Pir Sultan Abdal Kültür ve Tanıtma Derneği'nin(PSAKD) Sivas'ta her yıl düzenlediği Pir Sultan Abdal Etkinlikleri 2 Temmuz 1993 yılında bir katliam ile sonlanmış, şehir merkezinde  bulunan Madımak Oteli'nin yakılması sonucunda  etkinliğe katılan 33 katılımcı ile 2 otel personeli yanarak ya da dumandan boğularak hayatını kaybetmişti. Yazar Aziz Nesin'in de aralarında bulunduğu 51 kişi kendi olanaklarımız ile kurtulduk. Kurtulanlar icinde ağır yaralılarımız da bulunmaktaydı.

2 Temmuz 1993’de etkinliğe  aynı zamanda derneğimizin gençlik komisyonu üyesi olarak giden Pir Sultan Abdal Kültür ve Tanıtma Derneği Semah Ekibinden arkadaşlarımızı da yangında  kaybettik. Yangından kurtulan biz semah ekibi üyeleri ne o travmayı atlatabildik ne de arkadaşlarımızın acısını unutabildik. Yıllarca semah dönememiştik.

Sivas Madımak Oteli Katliamı'ndan kurtulan PSAKD Semah Ekibi üyeleri olarak kısa bir süre önce tekrar bir araya geldik, Pir Sultan Abdal 93 Semah adıyla yeniden semah ekibini canlandırmaya karar verdik.

Nasıl bir araya gelindi, Sivas Katliamı'ndan kurtulan çok sayıda ismin yeniden bir araya gelmesi süreci nasıl ilerledi?

Semah ekibi olarak başlangıçta 2 Temmuz 2018 anma törenlerinden önce bir semah gösterisi yapmak için bir araya geldik. Gösteriden bir süre sonra ekipden arkadaşımız Hasan Akçora PSAKD Ankara Şube yönetimine seçildi. 1988-1994 yılında kullanılan yerin  tekrar derneğe kazandırılması için Sivas Katliamı'ndan kurtulanları bir araya getirdik. O süreçte semah ekibinin de tekrar bir araya gelip semah dönmesi fikri filizlendi.

55 kişiden oluşan ekip 2020 yılının ilk aylarında itibaren çalışmalarımızı yoğunlaştırdık.  Katılanların arasında Madımak Katliamı'ndan kurtulanlar çoğunluktadır. Pir Sultan Abdal Deneği'nin o yıllarda  aktif olan bir örgüt olduğunu ve semah ekibinin birçok şehirde gösteriler yaptığını, Sivas'ın da onlardan birisi olduğunu, ekip içerisinde olan ama farklı nedenlerle o tarihte orada olmayan arkadaşlarımızın da olduğunu, ekibimizin tamamının o travmayı tüm acısıyla hâlâ yaşadığını belirtmek isteriz.

Türkiye’de Alevi örgütlenme tarihine bakıldığında çok önemli bir iki olay vardır. Bunlardan birincisi Alevilerin bile unutmak üzere oldukları zulme karşı başkaldırının sembolü olan Pir Sultan Abdal Anıtının 1979 yılında yapılması ve 12 Eylül darbesinden sadece bir yıl önce çok büyük ve kitlesel etkinlikle, coşku ile  açılmasıdır. İkincisi ise ülke demokrasisine vurulan en büyük darbelerden birisi olan 12 Eylül askeri darbesi sonrasında tüm demokratik kitle örgütleri, sendikalar, hatta siyasi partilerin kapatıldığı yani antidemokratik bir dönemde, 1988 yılında bizlerin de içerisinde yer alacağı Pir Sultan Abdal Kültür ve Tanıtna Derneğinin kurulmasıdır. 2 Temmuz 1993 katliamı da bu örgütlemeyi hedef alan bir katliamdır. Cumhuriyet rejimi ile bir nebze de olsa nefes alan Alevi-Bektaşiler ilk defa böyle güzel bir örgütlenmeye sahip olmuştu.

Dernek yönetimi Alevilik öğretisi ile kitlelere açılırken biz gençler de müzik grupları, bağlama kursları, tiyatro topluluğu, halk oyunları ekibimiz ve de inancın simgesi olan semahlarımızla  inanılmaz bir ivme kazanmıştık.

Pir Sultan Abdal 93 Semah Ekibi de dernek gençliğimizin oluşturduğu, bu yolda ciddi bedel ödemiş gençlerin oluşturduğu bir birlikteliktir. Grubumuzun öncelikli iki hedefi 1993 yılında katledilen arkadaşlarımızın anısını yaşatmak ve Alevi öğretisine katkı sağlamaktır.

Ekibin programında neler var, neler yapılacak?

Ekibimiz, koronavirüs salgının başlaması ve dünyada pandemi  ilan edilmesiyle yaşamın evlerde yoğunlaşması sonucunda; Mart-Haziran  ayları arasında her akşam Instagram sosyal medya hesabımız üzerinden düzenli olarak  fotoğraf, şiir, arkeoloji söyleşileri ve halk müziği konserleri düzenledi. 

Uzun bir aradan sonra  tekrar buluşan,  yaptığımız sosyal medya paylaşımları ile olumlu tepkiler almaya başlayan ekibimizin çalışmalarının pandemi ilanı sırasında da devam etmesi gerektiğine karar verdik, öncelikle ekibimizde yer alan sanatçı arkadaşlarımızla başladık, sonra diğer sanatçı dostlarımıza ulaştık. Bizlere destek veren tüm dostlarımızla bu anlamlı değerli çalışmayı her zaman olduğu gibi Pir Sultan Abdal gençliği sorumluluğunda başarı ile tamamladığımızı düşünüyoruz. Bu pandemi günlerinde bizlere destek olan sanatcı dostlarımıza, arkadaşlarımıza ve bizleri izleyen canlara teşekkür ediyoruz’.

Semah ekibimizin en önemli projesi Alevi Bektaşiliğin temel taşı olan semahlarımız ile dünyayı dolaşmak ve semahlarımızı dünya insanlığına tanıtmak.

Anadolu tarihi özelinde geçmişten bugüne yaşanan katliamlar sonucunda bu ülkede hâlâ Aleviler yaşıyorsa: inancımızın değiştirilmesi için zorlamaya, baskı, zulüm ve katliamlara  direnebilmemiz, yaşama, doğaya, olan saygımız Anadolu topraklarında bir ve birlikte yaşama olan inancımızdır.  Pir Sultan Abdal'ın dediği gibi,

“Bin kez kırdılar dalımızı

Bin kez budadılar

Yine çiçekteyiz

Yine meyvedeyiz”

Amaçımız dünyaya açılmak. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin dünkü gençliği, bugünkü orta yaş grubunda olan bizler, başladığımız yolculukta 2 Temmuz 1993 yılında uğradığımız katliamdan  kurtulan bizler, halen yüreğimizde koru yanmaya devam ederken ve gençlik ruhumuz ile Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nden aldığımız eğitim, dayanışma ruhu, bilinci ile  Alevi-Bektaşi felsefemizin ışığında yürüyoruz. Sivas 2 Temmuz 1993 katliamından sonra da arkadaşlarımızın unutulmaması ve onların da ideali olan tiyatro, semah ve deyişlerimizi ülkemiz insanı ve dünya halkları ile buluşturmaktır.

Önümüzdeki yıllarda ekibimize katılım sağlamak bizlerle semah dönmek isteyen gençler için kapılarımız her zaman açıktır.