İsrail'in soykırım yaptığını raporlaştıran BM raportörüne 'yazılı belgeniz var mı' diye soruldu

BM Özel Raportörü Albanese’e “Elinizde İsrail'in soykırım niyetini beyan ettiği yazılı bir belge var mı?” diye soruldu. ABD de Albanese’i “antisemitik” diye hedef aldı.

Dış Haberler

Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, İsrail'in Gazze'deki Filistin halkına yönelik soykırımsal şiddet politikası uyguladığını bildirdi.

Albanese, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını ele alan "Bir Soykırımın Anatomisi" başlıklı raporuna ilişkin, BM Cenevre Ofisi’nde dün basın toplantısı düzenledi.

7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını takip ve analiz ettikten sonra raporunu hazırladığını kaydeden Albanese, "Rapor, İsrail'in Gazze'de Filistinlilere karşı 'soykırım' yaptığını gösteren eşiği aştığına inanmak için haklı gerekçeler olduğunu ortaya koyuyor" dedi.

Albanese, İsrail'in Gazze'de insanların tamamının veya en azından önemli bir kısmının sistematik olarak yok edilmesine yönelik amacının "tüyler ürpertici" olduğunu belirtti.

İsrail'in idari, askeri lider ve askerlerinin, Filistin halkına karşı şiddet, soykırım ve yok etme girişiminde bulunarak hukuk ilkelerini kasten çarpıttıklarını söyleyen Albanese, "İsrail, Gazze'deki Filistinlilere soykırımsal şiddet politikası uyguluyor" diye konuştu.

Albanese, Gazze'de yaptıklarından dolayı İsrail'i sadece kınamanın ve İsrail'in "uluslararası hukuka saygı duymadığını" söylemenin bir işe yaramadığını da kaydetti.

Göreve başlamasının ardından sürekli eleştiriler aldığını ve bunun kolay bir süreç olmadığını belirten Albanese, zaman zaman tehditler aldığını ancak bunun kararlılığını ve yaptığı işin sonuçlarını değiştirmediğini ifade etti.

Albanese, 26 Mart'ta BM İnsan Hakları Konseyine raporunu sunmuştu.

ABD reddetti, Albanese’e ‘antisemitik’ dedi

ABD Dışişleri Bakanlığı, BM Raportörü Francesca Albanese'in raporunu kabul etmediklerini belirterek, İsrail'in "soykırım işlemediğini" iddia etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, günlük basın brifinginde Gazze'deki son durumu değerlendirdi.

BM Filistin Özel Raportörü Albanese'in dün açıkladığı ve "İsrail'in Gazze'de Filistin halkına yönelik eylemlerinin soykırım eşiğini geçtiğini" ifade ettiği raporunu yorumlayan Miller, İsrail'in işlemiş olabileceği savaş suçlarıyla ilgili tartışmaya hiç girmeden Tel Aviv'e bu konuda tam destek verdiklerini söyledi.

Albanese'in bu görevde olmasından rahatsız olduklarını kaydeden Miller'ın, Özel Raportörün aynı zamanda "antisemitik açıklamalar" yaptığını savunması dikkati çekti.

Miller, raporla ilgili, "Daha önce de belirttiğimiz gibi (İsrail'e karşı) soykırım iddiaları temelsizdir. Bununla beraber Gazze'deki sivil can kaybı miktarından dolayı da endişeliyiz ve bunu İsrail hükümetine her fırsatta dile getiriyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Albanese'e 'İsrail soykırım niyetini yazılı olarak beyan etti mi' diye sordu

Öte yandan dünkü basın toplantısında Albanese’e bir gazetecinin “Elinizde (İsrail) hükümetin(in) soykırım niyetini yazılı olarak açıkça beyan ettiği bir belge var mı?” diye sorması da dikkat çekti.

Serbestiyet’in aktardığı videodaki görüntülerde Albanese soruyu şöyle yanıtladı: "Sizce Ruanda’da, Bosna Hersek’te herhangi bir hükümet yetkilisi ‘Soykırım yapmak istiyorum’ diye belge hazırlamış mıdır? Hiç böyle bir şey gördünüz mü? Ben sizin adınıza cevap vereyim: Hayır, öyle olmuyor. O açıklamalar  sadece buzdağının görünen yüzü. Hazırladığım raporlarda sadık kalmam gereken sözcük sınırım var. Aksi halde söyleyen ve yapılanlardan oluşan bir ansiklopedi oluşturabilirdik. Eğer Uluslararası Ceza Mahkemesi İsrail’in sadece 7 Ekim’den itibaren Gazze’de yaptıklarını soruşturma konusunda ciddiyse on yıllarca meşgul olacaktır."