İsrail’den ABD’ye tam destek

İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD'nin İran'a yönelik silah ambargosunu uzatma çabalarına tam destek vererek, İran ve Suriye'yi tehdit etti.

Dış Haberler

ABD’nin İran Özel Temsilcisi Brian Hook ile Salı günü bir araya gelen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran’ın nükleer silah elde etmesinin engellenmesi için daha fazla yaptırıma ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Hook ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen İsrail Başbakanı, ‘‘Ani reaksiyon yaptırımlarının zamanının geldiğine inanıyorum. Bekleyebilecek durumumuz olmadığını düşünüyorum. İran’ın nükleer silah elde etmek için bir çıkış yolu bulmasını bekleyemeyiz, çünkü o zaman yaptırımlar için çok geç olacaktır’’ diye konuştu.

Netanyahu İran’ı ve Suriye’yi tehdit etti

İran’ın normal bir ülke olarak muamele görmek istediğini, ama bunun için uluslararası toplumu kasıtlı olarak yanıltmak yerine normal bir ülke olarak davranması gerektiğini savunan Netanyau, İran’ın sürekli olarak yalan söylediğini, nükleer silah geliştirme programını gizlice sürdürdüğünü, UAEA müfettişlerinin tesislerine girmesine izin vermediğini ve Ortadoğu’da dizginsiz bir saldırganlık sergilemeye devam ettiğini ileri sürdü.

Netanyahu uluslararası toplumun büyük bir kısmının bu konuda hiçbir şey yapmadığını, hatta İran’la işbirliği içinde olduğunu belirterek, ABD Başkanı Trump’a harekete geçtiği için teşekkür etti. İsrail Başbakanı sözlerini ‘‘Tahran’daki Ayetullahlara sesleniyorum, İsrail Suriye’de İsrail’e karşı yeni bir terör cephesi açmanızı engelleyecek adımları atmaya devam edecek ve Beşar Esad’a da diyorum ki, ülkenin ve rejiminin geleceğini riske atıyorsun’’ tehdidiyle sona erdirdi.

Brook: İran satın aldığı silahları vekillerine verecek

İran’a yönelik silah ambargosunun Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından uzatılmasına yönelik diplomatik görüşmeler için İsrail’de bulunan Brian Hook ise İsrail ve ABD’nin silah ambargosunun uzatılması konusunda aynı fikirde olduklarına hatırlatarak, İran’ın dört ay içinde, savaş uçağı, saldırı helikopteri, savaş gemisi, denizaltı, yüksek kalibreli top sistemi ve füze ithal edebileceğine dikkat çekti. Hook, ‘‘İran bu silahları ve teknolojilerini Hizbullah, İslami Cihat, Hamas, Irak ve Suriye’deki Şii gruplar, Bahreyn’deki militan ağları ve Yemen’deki Husiler gibi vekillerine ihraç edebilecek’’ dedi.

ABD’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden silah ambargosunun uzatılmasına yönelik bir karar çıkmaması durumunda, çerçevesi 2015 tarihli nükleer anlaşmada çizilen ani reaksiyon yaptırımlarının tümünü devreye sokmayı planladığı biliniyor.

Ancak Rusya ve Çin, 1971 tarihli bir Uluslararası Adalet Divanı kararına atıfla 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmadan 2018’de tek taraflı olarak çekilen ABD’nin antlaşmada öngörülen ani reaksiyon yaptırımlarını gündeme getiremeyeceğini iddia ediyor.