İran’dan Rusya ve Çin’e çağrı

İran, Rusya ve Çin’i ABD’nin silah ambargosunun süresini uzatma girişimlerine karşı direnmeye çağırdı.

Dış Haberler

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Çarşamba günü yaptığı bir televizyon konuşmasında, Washingto’un 2015 yılında İran ile altı ülke arasında imzalanan nükleer anlaşma çerçevesinde Ekim ayında sona erecek olan silah ambargosunu uzatma girişimlerine direnmeye çağırdı.

Ruhani, ‘‘Amerikalılar halihazırda öfkeliler, üzgünler ve bu meseleyi Güvenlik Konseyi’ne taşımak istiyorlar’’ diyerek Birleşmiş Milletler’in dört daimi üyesinin Amerika’ya karşı durmasını istediklerini istedi.

Ruhani, ‘‘Özellikle Rusya ve Çin’in ABD’nin komplosuna direnmesini bekliyoruz. Amerika başarılı olamayacak … ve yaptırımlar altında bile yapmaya devam ettiğimiz gibi savunma kapasitemizi arttıracağız’’ diye konuştu.

Rusya ve Çin'den hukuki hazırlık

ABD Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin ambargoyu uzatmaması halinde, silah ambargosu da dahil olmak üzere nükleer anlaşmada çerçevesi çizilen ani reaksiyon yaptırımlarının tümünü uygulamaya koyacağı tehdidinde bulundu.

Ancak Güvenlik Konseyi daimi üyeleri olan ve silah ambargosunun uzatılmasına karşı olduklarını daha önce açıklayan Rusya ve Çin’in Güvenli Konseyi’nde ABD’nin bu yola başvurmasına 1971 tarihli bir Uluslararası Adalet Divanı kararına başvurarak karşı çıkmaya hazırlandıkları belirtildi. Söz konusu karar uluslararası ilişkilerin temel bir ilkesi olarak, ‘‘yükümlülüklerini yerine getirmeyen ya da reddeden bir ülkenin ilişkiden kaynaklanan diğer hakları üzerinde iddiada bulunamayacağını’’ öngörüyor. Rusya ve Çin, bu karara atıfla 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmadan 2018’de tek taraflı olarak çekilen ABD’nin antlaşmada öngörülen ani reaksiyon yaptırımlarını gündeme getiremeyeceğini iddia ediyor.