İsrail’de açlıktan söz edenlerin ‘zırvaladığını’ söyleyen bakana büyük tepki

İsrail’de yoksulluk nedeniyle gıdaya ulaşamadıklarını söyleyenleri ‘zırvalamak’la suçlayan hükümet bakanı Tzachi Hanegbi’ye tepki büyüyor. Bakan Hanegbi özür dilemek zorunda kaldı.

Dış Haberler

İsrail’de Likud Partisi’nden hükümet bakanı Tzachi Hanegbi’nin katıldığı bir televizyon programında açlıktan yakınan yurttaşların “zırvaladığını” söylemesi büyük tepkilere yol açtı.

Hanegbi Cuma günü Kanal 12 televizyonunda katıldığı programda açlıktan yakınmanın “popülizm” ve “zırva” olduğunu öne sürdü.

Programda kendisine İsrail’de yeterli besine ulaşamayan insanlar konusunda ne yapmayı planladığı sorulan Bakan Hanegbi “İnsanların yiyecek bir şey bulamadıkları saçmalığı zırva" dedi.

Hanegbi "Milyonlarca işsiz var, çoğu işsizlik ödeneği alıyor ve şimdi de onların yeniden iş bulmasını sağlamalıyız. Olumsuz etkilenen ve darda olan işletmeler var ama ‘yiyecek bir şey yok’ demek popülizmdir” diye konuştu. Hükümetin ve hazine yetkililerinin yoksulların ihtiyaçlarına yanıt vermenin yollarını aradığını öne süren İsrailli bakan “Parayı süresiz olarak boca edemezsiniz, devletin yeterli parası yok” dedi.

'Hanegbi oportünist bir domuzdur'

Hanegbi’nin bu sözleri büyük tepkiye yol açarken, ülkedeki birçok Twitter kullanıcısı “Hükümet bakanları zırvadır” sözleriyle tepkisini gösterdi. Hanegbi hakkındaki Wikipedia sayfasında ise “Tzachi Hanegbi yolsuz ve oportünist bir domuzdur” sözleri yer aldı.

Kanal 12, bakanın sözlerinin ardından çok sayıda izleyiciden öfkeli mesajlar aldığını açıkladı.

Mesajlardan birinde Hanegbi’ye hitaben “Açıklamalarınızdan sonra umarım gece rahat uyursunuz. Ben yoksulum ve benim gibi çok kişi var. Şabat (İsrail'de tatil günü olan Cumartesi) için çocuklarıma verecek yiyeceğim yok” denildi. 

Hanegbi’ye Yeş Atid ve Meretz gibi muhalefet partileri de tepki gösterirken Başbakan Netanyahu’nun ofisinden yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada “salgının dünyanın geri kalanında olduğu gibi İsrail’deki insanların da yaşamlarını, sağlıklarını ve geçimlerini etkilediği ve Başbakanın ‘bu gerçek zorluğun’ üstesinden gelmek için işletmelere ve yurttaşlara ekonomik yardım paketleri de dahil olmak üzere çalışmalarını sürdürdüğü” ifadelerine yer verildi.

Hanegbi ise tepkilerin ardından Twitter’dan yaptığı açıklamada özür diledi ve “tartışmanın hararetiyle kendisini kamuoyunu incitici bir şekilde ifade ettiğini” savundu.