Hem vali hem belediye başkanı hem de AKP il sorumlusu: Diyarbakır Valiliği AKP'nin ve patronların hizmetinde

Kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Başkan Vekili’ sıfatını taşıyan Diyarbakır Valisi’nin AKP toplantısına başkanlık etmesi tartışma konusu olmaya devam ediyor. Valilik açıklamasında söz konusu toplantının ekonomik, siyasal ve sosyal kesimlerle yapılan toplantıların bir ayağı olduğu ileri sürülürken, biz de valiliğin söz konusu toplantılarını araştırdık.

Haber Merkezi

Diyarbakır Valisi, kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin başkan vekili Hasan Basri Güzeloğlu, aynı zamanda AKP’nin Diyarbakır teşkilat toplantısına da başkanlık etti.

Yani hem vali hem belediye başkanı hem de AKP teşkilat sorumluluğu yapan Güzeloğlu, toplantı sonrası gelen eleştirilerin ardından bir açıklama yaptı.

Ekonomik, siyasal ve sosyal kesimi temsil eden tüm aktörlerle hemen her gün ağırlıklı olarak video konferansla bir araya gelindiği, görüş alışverişinde bulunulduğu, habere konu olan toplantının da bu amaçla yapıldığını duyurdu.

Söz konusu açıklamada, “Gündemi, il geneli ve ilçelerimizde başarı ile yürütülen koronavirüs süreci, alınan tedbirler, Vefa Sosyal Destek Gruplarının çalışmaları ve vatandaşlarımızın Valilik ve Büyükşehir Belediyemizden istek ve talepleri başlığında gerçekleşmiştir. Katılımcı yönetim anlayışına dönük yapılan bu toplantıyı siyasi bir toplantı gibi göstererek amacından saptırmaya çalışmanın sorunlu bir zihniyetin ürünü olduğu açıktır” ifadesine yer verildi.

Yani kentin hem valisi hem de kayyum belediye başkanı olan Güzeloğlu, söz konusu toplantıyı ekonomik, siyasal ve sosyal kesimlerle yaptığı görüşmelerin bir parçası olarak tanımlıyor.

Bu açıklamanın ardından Valiliğin söz konusu toplantıları yaptığı siyasal, sosyal ve ekonomik kesimleri derledik:

Kentin 'ekonomi' tarafı patronlar...

Kentin 'siyasi' tarafı AKP...

Kentin 'sosyal' tarafı da patronlar...

Vali toplantıları arasına 'esnafları' da sıkıştırdı...

AKP iktidarı yerele böyle taşınıyor...

Valiliğin kentin "ekonomik" ve "sosyal" tarafı diyerek sadece patronlar ve patron örgütleriyle görüşmesi, siyasal tarafta ise kentte yüzde 62 ile seçimi kazanan HDP ile değil sadece AKP ile görüşmesi dikkat çekti.

Valiliğin söz konusu üç başlıkta attığı adımlar AKP'nin ülke yönetimi sırasında attığı adımların küçük birer kopyası gibi olurken, binlerce emekçinin büyük sorunlar yaşadığı, işsiz kaldığı Diyarbakır'da emekçilerin hiçbir görüşmenin muhattabı olarak görülmemesi de en dikkat çekici başlıklardan biri.

Kısacası Valilik sadece AKP ve patronları dinliyor, salgın için talimatları bu kanallar aracılığıyla yerine getiriyor. Tıpkı iktidarın ülkeyi yönetirken yaptığı gibi...