Hem salgınla hem patronla mücadele: Sokağa çıkma yasağını maaş keserek telafi ediyorlar

Salgın günlerinde çok daha uzun saatler çalıştırılan ve korunmaları için yeterli önlemlerin alınmadığı market çalışanları bir de hukuksuz uygulamalarla karşı karşıya. Ankara’da Çağdaş markette çalışan onlarca işçinin sokağa çıkma yasağı dolayısıyla çalışmadığı günler maaşlarından düşürülecek.

Patronların Ensesindeyiz

Salgın günlerinde mesai saatleri uzayan, her gün yüzlerce kişiye hizmet veren ve büyük risk altında olan market emekçileri bir de ülke genelinde hak gasplarına maruz kalıyor. Neredeyse tüm marketler emekçilerin fazla mesailerine göz dikerken, sokağa çıkma yasağı dolayısıyla çalışılmayan günler ise ya “telafi” çalışmayla ya da maaş kesintisiyle sonuçlanıyor.

Ankara’da Çağdaş marketlerde çalışan emekçilere, sokağa çıkma yasağı dolayısıyla çalışılmayan günler için ücretsiz izin verileceği açıklandı.

Yapılan bu hukuksuz uygulamaya ilişkin Patronların Ensesindeyiz'e konuşan bir Çağdaş Market çalışanı, “Şirket kârına kâr koyma peşinde. Normal satışın çok üzerinde satışlar yapıyoruz. Buna rağmen sokağa çıkma yasağı olan günlerde bizi ücretsiz izinli olarak göstereceklerini bildirdiler” dedi.

Çalışma koşullarının geçmişe göre çok daha ağır olduğunu, bu dönem üstelik salgın riskiyle çalıştıklarını belirten Çağdaş market emekçisi, “Sokağa çıkma kısıtlamasının kapsamadığı bir alanda çalışıyoruz. İnsanlar eve kapanırken bizim böyle bir lüksümüz yok. Sürecin en başından beri yüksek riske rağmen çalışıyoruz. Şimdi de ücretimizden sokağa çıkma yasağı diye kesinti yapıyorlar” ifadesini kullandı.

Alınan kararın kendilerine sözlü olarak iletildiğini aktaran Çağdaş market çalışanı, herkesin bu duruma tepkili olduğunu ancak “bu koşullarda başka bir iş bulamayız düşüncesiyle” tepkilerini dile getiremediklerini söyledi.