Halkbank Davası'nın ara duruşması bugün görülüyor

ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını ihlal ettiği suçlamasıyla yargılanan Halkbank'ın ara duruşması bugün görülecek. Davada göze çarpan gelişme ise Trump'ın davanın savcısını görevden alması.

Haber Merkezi

İran'a yönelik yaptırımlarını ihlal ettiği suçlamasıyla yargılanan Halkbank yöneticilerinin 9 Haziran'da görülecek ara duruşması, 45 günlük erteleme talebini değerlendiren Hakim Richard Berman tarafından 30 Haziran'a ertelenmişti. O duruşma bugün görülüyor. 

Video konferans yönetimiyle yapılacak duruşmaya Halkbank ilk kez avukatları ile fiilen katılacak.

Bolton, Erdoğan'ın davaya müdahale ettiğini öne sürdü

ABD Başkanı Trump'ın şimdi kavgalı olduğu Eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, tartışmalara neden olan kitabında, Erdoğan'ın talebiyle Trump'ın Halkbank Davası'na müdahale ettiğini öne sürmüştü. 

Kitabında Erdoğan'ın Halkbank'ın suçsuz olduğunu bildiren bir notu Mayıs 2018'de Trump'a ulaştırdığını iddia eden Bolton, ''Trump, Erdoğan'a konuyla ilgileneceğini ve Güney Bölgesi savcılarının kendi adamı olmadığını, Obama'nın adamı olduğunu ancak yerlerine kendi adamlarını yerleştirince sorunun da çözüleceğini söyledi'' ifadelerini kullanmıştı.

Trump savcıyı görevden aldı

Bolton'un yayınlanmadan medyaya sızan kitabındaki ilgili bölümlerin hemen ardından ise Trump'tan bir hamle geldi.

20 Haziran'da Halkbank davasının da savcısı olan New York Güney Bölge Başsavcısı Geoffrey Berman'a, Adalet Bakanı tarafından görevden ayrılma çağrısı yapıldı. 

Çağrıyı reddettiğini açıklayan Berman, kararını duyurmasının ardından Trump tarafından görevinden alındı. 

Berman’ın yerine resmi bir atama gerçekleşene kadar Başsavcı Yardımcısı Audrey Strauss’un vekalet edeceği belirtilmiş, Adalet Bakanı, “Kamuoyuna iki hafta içinde Güney Bölge Başsavcılığı ofisinden ayrılacağınızı bildirmekle birlikte, ayrılışınızın dostane olabileceğini umuyorum” demişti.

Halkbank katılmayı reddediyordu

Mart ayının sonunda görülen duruşmada, Halkbank ilk kez temsil edilmişti. Halkbank, bu duruşma öncesindeki duruşmalara "mahkemenin yargı yetkisi" olmadığı gerekçesiyle katılmayı reddediyordu. 

Duruşmada, kendisine yöneltilen tüm suçlamaları reddeden Halkbank, reddi hakim talebinde bulunmuş ancak Halkbank’ın bu itirazları hem federal hem de temyiz mahkemesi tarafından kabul edilmemişti.

Bugün görülecek duruşmada ise Halkbank ilk kez avukatları ile fiilen katılacak.

45 sayfalık iddianame

Geçtiğimiz Ekim ayında federal savcılar, Halkbank hakkında 6 ayrı suçtan 45 sayfalık iddianame hazırlamıştı. 

Halkbank iddianamesinde yer alan suçlamalar ise şöyle:

  • ABD‘yi dolandırmak amacıyla komplo kurmak
  • ‘Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası'nı’ İran’a para transferleri yaparak ihlal etmek için komplo kurmak
  • ABD bankalarını dolandırmak
  • ABD bankacılık ve finans sistemini dolandırmak amacıyla komplo kurmak
  • Kara para aklamak
  • Kara para aklamak amacıyla komplo kurmak