Erdoğan'ın kampanyasıyla aynı miktarda parayı yine yurttaşın cebinden topladılar: Korona cezalarının geldiği nokta...

Salgın günlerinde fabrikaları, iş yerlerini izinsiz açan patronlara değil, sokağa çıkan 65 yaş üstü, 20 yaş altı yurttaşlara, patronuna verilen özel izin dolayısıyla kaçak çalıştırılmasına rağmen işe gitmek zorunda kalan ve yolda çevrilen emekçilere kesildi cezalar. Erdoğan, seferberlik ilan ettiği 'Milli Dayanışma Kampanyası'ndaki miktar kadar parayı, para cezalarıyla topladı.

Haber Merkezi

AKP salgın önlemlerini de paraya çevirmeyi başardı.

İçişleri Bakanlığı salgın nedeniyle şu ana kadar yaklaşık 500 bin kişi hakkında adli ve idari işlem yapıldığını açıkladı.

Salgın dolayısıyla kesilen cezaların büyük bölümünü Hıfzıssıhha Kanunu 282. maddesine göre 3 bin 150 TL'lik cezalar oluşturdu.

Bu cezanın 500 bin kişiye uygulanması demek, Erdoğan'ın "Milli Dayanışma Kampanyası" ile neredeyse eşit miktarda para toplandığı anlamına geliyor.

Kampanya kapsamında yandaş patronların yaptığı "cüzi" yardımların yanı sıra neredeyse her gün yurttaşlara SMS ile destek vermeleri için çağrı yapılırken ve telefonlarına mesaj atılırken, şu ana kadar 2 milyar lira para toplandığı duyurulmuştu.

AKP yurttaşlara kestiği para cezalarıyla neredeyse bu rakama denk bir ücreti "toplamış" oldu.

Hangi ilde ne kadar ceza kesildi?

Ülke genelinde birçok ilde açıklanan önlemlere uyulmadığı gerekçesiyle binlerce ceza kesilirken, o cezalardan "gündeme" gelenlerin küçük bir kısmı şöyle:

  • İstanbul'da sadece iki günün faturası: 8,4 milyon TL

12 Nisan 2020 Pazar saat 17.00 itibarıyla emniyet birimlerimizin sorumluluğundaki bölgede, 25 adli, 3 bin 429 idari işlem uygulanmış olup 7 milyon 799 bin 589 TL para cezası kesilmiştir. Trafik polisimizin yaptığı kontrollerde ise 13 bin 515 araç, 16 bin 312 şahıs denetlenmiş olup, Hıfzıssıhha Kanunu'na muhalefetten 597 işlem yapılmıştır. Ayrıca 92 adet trafik cezası kesilmiştir. Jandarma teşkilatımızın sorumluluğundaki bölgede, 251 idari işlem uygulanmış, 606 bin 717 lira para cezası kesilmiştir. Evlerinde kalan ve sokağa çıkma yasağına uyarak bize yardımcı olan bütün İstanbullulara teşekkür ediyoruz.

  • Gaziantep'te ceza yağmuru: Mayıs ayı ortasına kadar 144 milyon lira ceza

Gaziantep Valisi Davut Gül, kentte Mayıs ayı ortasına kadar salgınla mücadele kapsamındaki önlem ve kısıtlamalara uymadığı gerekçesiyle 998 işyeri ve 92 bin 714 kişiye toplam 144.3 milyon liralık ceza kesildiğini belirterek, bunun Türkiye genelinin yarısını oluşturduğunu söyledi.

  • İzmir'de 4 günlük bilanço: 4 milyon 713 bin lira

Koronavirüs tedbirleri kapsamında Mayıs ayında 4 gün süren sokağa çıkma kısıtlaması sırasında İzmir'de, kısıtlama kurallarına uymadığı iddiasıyla 2 bin 333 kişiye toplam 4 milyon 713 bin 772 lira para cezası uygulandı.

  • Sakarya'da bir gün: 1,5 milyon TL ceza

Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri çarşı, park, bahçe, meydanlar ile PTT ve banka önlerinde olmak üzere 30 ayrı noktada denetimlerini sürdürüyor. Yapılan denetimlerde toplamda 993 kişiye 1 milyon 507 bin 482 TL idari para cezası uygulanırken, 22 kişi hakkında adli işlem başlatıldı.

  • Şanlıurfa'da 10 günlük bilanço: 20 milyon, 713 bin lira

Şanlıurfa'da, korona tedbirleri kapsamında 10 günde (Mayıs ayı başında) kurallara uymadığı gerekçesiyle 13 bin 672 kişiye 20 milyon 713 bin 389 lira para cezası uygulandı.

  • En çok ceza 20 yaş altına

Yasakların başladığı tarihten sadece 23 Nisan’a kadar sokağa çıkma yasağına uymadığı gerekçesiyle 20 yaş altı 40 bin 77 kişiye idari para cezası kesildi, 157 kişiye adli işlem yapıldı. 

  • Kıraathanelere milyonlarca lira ceza

Kahvehaneleri gizlice açtıran veya evlerde toplanıp okey oynayan toplam 4 bin 960 kişiye (Nisan ortası itibariyle) 15 milyon liraya yakın para cezası kesildi.

Kime ne kadar ceza kesildi?

AKP'nin para cezasında uyguladığı sistem oldukça dikkat çekici.

65 yaş üzerindeyseniz ve sokağa çıktıysanız size 3150 lira para cezası kesilirken, kapalı olması gereken iş yerlerinin açık olması durumunda kesilecek ceza ise sadece 387 TL olarak belirlenmiş durumda. 

İşte bir kısmı 1 Haziran itibariyle rafa kalkan ceza tutarlarının listesi:

65 yaş ve üstü, kronik rahatsızlığı bulunanlara 3 bin 150 TL para cezası uygulanacak veya TCK’nın 195. maddesine göre suç duyurusunda bulunulacak.

Toplu asker uğurlamalarına Hıfzıssıhha Kanunu 282. maddesine göre 3 bin 150 TL para cezası ya da Kabahatler Kanunu’nun 32. maddesine göre 392 TL para cezası uygulanacak.

1 haziran itibariyle rafa kalkan ancak mart ayından hazirana kadar uygulanan cezalar:

İçkili-içkisiz tüm lokanta ve restoranlar ile pastane ve benzeri işyerleri, sadece paket servis, gel-al benzeri şekilde, müşterilerin oturmasına müsaade etmeden hizmet verecek, uymayanlara ise 387 TL para cezası verilecek. 

Kamu sağlığı için kapalı olması gereken berber, güzellik salonu ve kuaförler faaliyetlerini sürdürürse, Zabıta tarafından 387 TL para cezası verilecek. Yasak ikinci kez çiğnenirse, yeniden para cezası uygulanacak.

-Diyanet İşleri Başkanlığı cuma günü ve kandil gecesi camilerin kapatılacağını açıkladı. Buna rağmen bu yasakta ısrar edenler uyarılacak, tekrarı durumunda Hıfzıssıhha Kanunu 282. maddesine göre 3 bin 150 TL para cezası ya da Kabahatler Kanunu’nun 32. maddesine göre 392 TL para cezası uygulanacak.

-Tiyatro, sinema, konser salonu, düğün salonu, içkili lokanta, kafe, gazino, birahane, taverna, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, nargile kafe, internet kafe,oyun salonları, kapalı çocuk oyun alanları, çay bahçesi, dernek lokalleri, lunapark, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, masaj salonu, SPA ve spor merkezleri kapatıldı. Zabıta tarafından 387 TL para cezası uygulaması, Hıfzıssıhha Kanunu 282. maddesine göre 3 bin 150 TL para cezası ya da Kabahatler Kanunu’nun 32. maddesine göre 392 TL para cezası uygulanacak.