Erdoğan'ın emir erlerinden biri... Partizan, hukuk tanımaz, 'emir kulu’ ama RTÜK Başkanı

AKP iktidarındaki yükselişiyle dikkat çeken ve birçok kurumda görev yapan Ebubekir Şahin, son olarak RTÜK’ün başına geçirilmişti. RTÜK görevi sırasında AKP’lilerin yakınlarını kurula dolduran Şahin’in RTÜK yasasına aykırı şekilde başka kurumların da yönetiminde olduğu ortaya çıkmıştı. Şahin son açıklamasında, AKP’li Cumhurbaşkanı’nın talimatlarını “emir telakki” edeceklerini söyledi.

Haber Merkezi

AKP’nin geçtiğimiz yıl RTÜK Başkanlığı'na getirdiği Ebubekir Şahin, bir yıllık performansıyla dikkatleri de üzerine çekti.

RTÜK yasasına aykırı olarak TÜRKSAT’ın yönetim kuruluna girdi, buna itiraz eden RTÜK üyesini kurul tarihinde görülmeyen şekilde üyelikten çıkardı, AKP’lilerin yakınlarını ve akrabalarını kurula doldurdu, muhaliflere ceza yağdırırken, AKP’lilerin televizyon ekranlarında dile getirdiği ölüm tehditlerini doğal karşıladı.

Erdoğan ne emrederse o…

Şahin, tüm bu faaliyetlerin ardından dün yaptığı açıklamada “Sayın cumhurbaşkanımız tarafından bir telkin ve talimat olmadı ama olursa devletimizin başıdır, onun talimat ve telkinleri devletimizin bütün organlarını ilgilendirir, emir telakki eder, ‘Başımızın üstünde’ deriz” ifadesini kullandı, Fatih Portakal’ı ise “Bir haber sunucusu, sayın cumhurbaşkanımızı hedefine koymuş, her haber bülteninde onun aleyhine yayınlar yapmayı kendisine görev edinmiş halde yayın yapmakta, buna nasıl müsaade edebiliriz” sözleriyle hedef aldı.

Ölüm tehdidi büyütülecek bir olay değilmiş…

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eleştirilmesine müsade etmeyeceklerini ilan eden Şahin, canlı yayında ölüm listesi hazırladığını belirten Sevda Noyan’ın açıklamalarının ise “büyütülmemesi gerektiğini” söyleyerek, adeta saldırgan ifadelere destek çıktı:

Bu verilecek olan müeyyidenin darbe sevicilerini, darbe söylemlerini övenleri sevindiren ve onları gülümseten bir ceza olmaması gerektiğini söylüyorum. Bunları ayırmamız lazım. Darbeyi övenlerin karşısında söylenenleri cezalandırmak gibi bir pozisyonda değiliz. Çok büyütülecek, RTÜK’ü töhmet altında bırakacak bir konu değil.

Usulsüzlükte sınır yok: Hem RTÜK hem TÜRKSAT görevi…

AKP talimatıyla RTÜK’ü yöneten Şahin, göreve geldiği günden bu yana tartışma konusu.

RTÜK Başkan ve üyelerinin "görev alanlarıyla ilgili" kamu kurum ve kuruluşlarında görev alamayacaklarının açık bir hüküm olmasına rağmen TÜRKSAT’ın yönetim kurulu üyeliğini de yapan Şahin, bu konuda itirazını dile getiren CHP’li üye Faruk Bildirici’nin kurul üyeliğinin düşürülmesini sağlamıştı. RTÜK tarihinde bir ilk olan bu olayın ardından Şahin, gelen tepkiler sonrası TÜRKSAT’tan istifa etmek zorunda kalmıştı.

2019’da milyonlarca liralık ceza kesildi, ilk sırada FOX TV yer aldı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) 2019 yılında 12 kanal, bir radyo ve 23 yayına milyonlarca liralık para cezası uyguladı.

FOX TV toplam 1 milyon 312 bin 515 TL'lik para cezasıyla 2019 yılının rekortmeni olurken, FOX Life kanalı da 8 kez program durdurma cezası aldı.

RTÜK tarafından 1 milyon 11 bin 234 TL ile tek seferde en fazla ceza da, FOX TV ve SHOW TV’ye kesildi. Radyo Sputnik'e (RS FM) ise hükümet ve İstanbul depremine yönelik yaptıkları eleştiriler nedeniyle 4 bin 633 TL para cezası ve 5 kez program durdurma cezası verildi.

AKP’lileri kuruma doldurdu

Şahin, göreve geldiği günden bu yana AKP'de görev yapan, tanıdığı olan birçok ismi çeşitli görevlere atadı.

  • Eski AKP Ankara İl Başkanı Nurettin Akman’ın gelini İlke Akman, atanması için gerekli görev süresini tamamlamadan Daire Başkan Yardımcısı oldu.
  • AKP iktidarında birçok kamu kurumunda görev yapan Osman Nacar’ın eşi Esin Nacar da RTÜK’te göreve başlatıldı. Üstelik Nacar’ın kuruma dahi uğramadığı öne sürüldü.
  • SETA Başkanı Burhanettin Duran’ın kardeşi Ömer Faruk Duran da kurumda görevlendirilen isimlerden oldu.
  • Zabıta olarak görev yapan Hasan Basri Ilık da yine Şahin tarafından RTÜK Müşaviri olarak atandı.

AKP Genel Merkezi’nde fotoğraf

RTÜK Başkanı’nın usulsüz görevlerini hatırlattığı için kuruldaki görevinden alınan Faruk Bildirici, Şahin’in AKP Genel Merkezi’nde verdiği fotoğrafı hatırlatmıştı. RTÜK Başkanı olarak Ebubekir Şahin’in AKP Genel Merkezi’ne gidip, parti yöneticisi Vedat Demiröz ile fotoğraf çektirmesini ve parti bayrağı da bulunan bu fotoğrafı paylaşmasını hatırlatan Bildirici gerçekte bunun siyasi faaliyet ve bir siyasi partiyle ilişki olduğunu ve tarafsızlık açısından değerlendirilmeye muhtaç olduğunu dile getirmişti.

Ebubekir Şahin kimdir?

1974 yılında Rize'de doğan ve Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu olan Şahin, AKP iktidarında birçok devlet kurumunda görev yaptı. 

İçişleri Bakanlığı, TBMM, Adalet Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, RTÜK, Başbakanlık gibi birçok kurumda yöneticilik yapan Şahin, Anadolu Ajansı’nda Genel Müdür Yardımcılığı görevinde bulundu. Şahin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında Müsteşar Yardımcısı ve Müsteşar olarak görev yaptı.