Erdoğan kıdem tazminatı hakkında konuştu: Kendi aranızda halledin

Kıdem tazminatının fona devredilmesini öngören düzenleme hakkında konuşan Erdoğan, 'Amacımız işçilerimizin kıdem tazminatı haklarını birilerinin insafına bırakmadan kalıcı ve garantili bir sisteme bağlamaktır' dedi.

Haber Merkezi

Ergene Çevre Koruma Projesi'nin "Derin Deşarj Hattı B Tüneli Işık Göründü" töreninde konuşan AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kıdem tazminatı hakkında da açıklamalarda bulundu.

Erdoğan şunları söyledi: 

"Her bir işçimizin kazanılmış hakkını korumak bu ülkenin cumhurbaşkanı ve kendisi de işçilikten gelen bir ferdi olarak en başta görevimizdir. Amacımız birilerinin insafına bırakmadan kalıcı ve garantili bir sisteme bırakmaktır. İşçi sendikaları gelin bir araya bu konuyu kendi aranızda halledin. Kendi aranızda halledip bunu kabine halletsin diyorsanız ha burada art niyet vardır. Kusura bakmayın. Böyle bir art niyete ne şahsım ne de kabinemiz alet olamayız. Niye kendi aranızda bunu çözmüyorsunuz? Bizleri işçimizin ve işverenin karşısında zor duruma düşürmek mi istiyorsunuz? Bugüne kadar attığımız her adımda nasıl emekçi kardeşlerimizin yanında yer almışsak bu konuda da aynı şekilde devam edeceğiz."

Savaş: Erdoğan açık bir şekilde patronların yanında

Erdoğan'ın açıklamalarını soL'a değerlendiren Türkiye Komünist Partisi Merkez Komite Üyesi Alpaslan Savaş, Erdoğan'ın kıdem tazminatı konusunu çözmeleri için sendikalara seslenmesinin çelişki barındırdığına, çünkü bunun işçilerin değil, AKP iktidarının ve patronların gündeme getirdiğine dikkat çekti.

Ortadaki sorunun yasa eksikliğinden değil, patronun çıkarları doğrultusunda hareket edilmesinden kaynaklandığına işaret eden Savaş, sorunun patronlar adına hareket etmekten vazgeçerek çözülebileceğini kaydetti.

Savaş, ayrıca Erdoğan'ın açıklamalarında tarafsızlık süsü vermeye çalıştığını, ancak kendisinin açık bir şekilde patronların tarafında yer aldığını kaydetti. Erdoğan'ın kıdem tazminatı konusunda topu sendikalara atmaması gerektiğini vurgulayan Savaş, Hak-İş'in Erdoğan'a bağlı çalıştığını ve Erdoğan'ın güdümünde birçok sendikanın bulunduğunu hatırlattı.

Öte yandan Savaş, Erdoğan'ın kıdem tazminatının fona devredilmesi konusunda istediğini elde edemediğine dikkat çekti. Erdoğan'ın bu düzenlemeyle sıcak para fonu kaynağı yaratmaya çalıştığına dikkat çeken Savaş, düzenlemede patronlar arasında pürüzler yaşandığını belirtti ve fon konusunda patronların daha fazlasını istediğini söyledi.

Savaş sözlerini şöyle sürdürdü:

“Önümüzdeki hafta olası tehlike kıdem tazminatında açıklanan paketteki ikinci başlık. Yani, esnek çalışma modelleriyle 'istihdama teşvik' adı altında 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin kıdem tazminatının tümden ortadan kalkacağı anlaşılıyor. 'Fonda sendikalar anlaşamadı' deyip bu düzenlemeyi geçirme planıyla karşı karşıya kalabiliriz.”