Emeklinin ikramiyesine bile el koydular: ‘Evde kal diyorlar, ekmek alacak paramız yok'

‘Eşim emekli. Maaşı yetmediği için sokaktan plastik topluyordu ek iş olarak. Şimdi salgın nedeniyle bunu da yapamıyor. Bin liralık ikramiyeye de borçtan dolayı bankalar el koydu. Şu anda ekmek alacak paramız yok…’ Emekli olamayan başka, emekli olan başka dertli. Bayram ikramiyesine bile el konulan emekliler anlatıyor...

Ali Ufuk Arikan

Türkiye’de yaklaşık 6 milyon emekli açlık sınırının altındaki emekli maaşı nedeniyle ikinci bir işte çalışıyordu. Salgın sonrası çoğu güvencesiz çalıştırılan binlerce emekli işsiz kalırken, AKP bu dönemde emekliler için iki “büyük” müjde verdi.

“Müjde” diye sunduğu bin liralık ikramiyenin önemli bir kısmına “borç” gerekçesiyle bankalar el koyarken, diğer “müjde” konusunda da durum pek parlak değil. Türkiye’de asgari ücretin bile oldukça altında, bin lira emekli maaşı verilen binlerce emeklinin maaşı yine asgari ücretin ve açlık sınırının altında bir rakama, 1500 liraya yükseltildi. Ancak yapılan bu düzenleme nedeniyle, maaşı 1500 lira yapılan emeklilere yıllarca yeni zam yapılmayacağı ortaya çıktı.

'UZUN SÜRE YENİ ZAM YAPILMAYACAK'

Emeklilerin salgın günlerinde yaşadıklarına ilişkin soL’a değerlendirmede bulunan DİSK Emekli-Sen Genel Başkanı Cengiz Yavuz, yapılan maaş düzenlemesine ilişkin, “Bin liranın altında maaş alan binlerce emekli var dediğimizde bunu kabul etmemişlerdi. Sonra bunu itiraf etmek zorunda kalıp bin liraya çektiler. Bu açlık sınırının, asgari ücretin de altında olan bir ücretti. Şimdi de yine asgari ücretten daha düşük bir miktara, 1500 liraya çektiler ve bunu bir lütuf gibi sundular” ifadesini kullandı.

Bu 1500 liranın emekli maaşlarına direkt yansımadığını aktaran Yavuz, üstelik maaşı 1500 lira yapılan emeklilerin maaşına uzun yıllar eski maaşları üzerinden zam yapılacağını, bu miktar 1500 lirayı bulana kadar da emeklilere uzun yıllar yeni zam yapılmayacağını aktardı.

'KİRAYI MI ÖDESİNLER, EKMEK Mİ ALSINLAR?'

Türkiye’de en az 6 milyon emeklinin ikinci bir işte çalıştığını hatırlatan Yavuz, “Şimdi bu insanlara 1500 lirayı alın ve evde kalın diyorlar. Bu paraya kira, elektrik, doğalgaz nasıl ödenecek, milyonlarca emekli gerçekten nasıl geçinecek? Bu paraya kirayı mı ödesinler, ekmek mi alsınlar?” diye sordu.

Böylesi bir salgın gündeminde hiç vakit kaybetmeden elektrik, doğalgaz ve suyun yurttaşlara ücretsiz olarak sunulması gerektiğini söyleyen Yavuz, “Ancak bunun yerine salgın günlerinde saçma sapan ihalelere milyonlarca lira aktarıldığını, yeni lüks araç kiralamalarına gidildiğini görüyoruz. Yani devletin parası yok değil ama emekçilere, emeklilere yok, sadece zenginler için var” dedi.


'EKMEK ALACAK PARAMIZ YOK'

Süreç içinde emeklilerin ne gibi sorunlar yaşadığına, bu konuda kendilerine ulaşan ne gibi örnekler olduğuna ilişkin sorumuza da yanıt veren DİSK Emekli-Sen Genel Başkanı Cengiz Yavuz, “Kısa süre önce bir kadın arkadaşımız ulaştı. ‘Eşim emekli. Maaşı yetmediği için sokaktan plastik topluyordu ek iş olarak. Şimdi salgın nedeniyle bunu da yapamıyor. Bin liralık ikramiyeye de borçtan dolayı bankalar el koydu. Şu anda ekmek alacak paramız yok’ dedi. Bu gibi birçok sorun ulaşıyor her gün farklı kanallardan” dedi.

Televizyonlarda sık sık bağışıklığı güçlendirmek için neler yenilmesi gerektiğinin anlatıldığını söyleyen Yavuz, “Bu bilgiler güzel ama emekliler 1500 liraya günlük ekmek ihtiyacını karşılayamaz halde. Burada hiçbir abartı yok, bu ülkenin gerçek tablosu. Bakan ‘kredileri erteliyoruz’ diyor, aradığımız banka ödeyemeyeceğimiz faiz çıkarıyor. Bin liralık ikramiye veriyoruz diyorlar, ona bile bankalar borçtan dolayı el koyuyorlar” diye konuştu.