Eczacıların taleplerine yanıt bile verilmemiş: Böyle giderse tablo ağırlaşır

İstanbul Sancaktepe’de koronavirüs nedeniyle yaşamını yitiren eczacı İsmail Durmuş’un ardından gözler en riskli gruplardan biri olan eczacılara çevrilmiş durumda. İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Cenap Sarıalioğlu, kentteki tabloyu ve taleplerini soL’a anlattı.

Ali Ufuk Arikan

38 yaşındaki eczacı İsmail Durmuş, önceki gün yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle hayatını kaybederken, bu ölüm haberinin ardından şu ana kadar yaşamını yitiren eczacı sayısı üçe yükseldi.

Yaşanan bu ölümlerin ardından salgın günlerinin en riskli gruplarından olan eczacıların talepleri ve yaşadığı sıkıntılar bir kez daha gündemde. Eczacılar şu ana kadar en temel taleplerine bile Bakanlık düzeyinde yanıt verilmediğini, kendi önlemlerini kendilerinin aldığını belirtiyor, yetkililerin bir an önce önlem almaması durumunda benzer kayıpların artabileceğine işaret ediliyor.

'Hem biz hem hastalarımız risk altında'

İstanbul’daki durumu, eczacıların yaşadığı sorunları soL’a anlatan İstanbul Eczacı Odası Başkanı Cenap Sarıalioğlu, “Hastanelerden sonra en büyük risk grubu altında olan  meslek grubuyuz. Her gün eczanelere gelen onlarca hastanın sağlık durumuna ilişkin en ufak bir bilgimiz yok, sürekli risk altındayız, hem biz hem de hastalarımız risk altında” dedi.

Yurttaşlara çağrıda bulunan Sarıalioğlu, “Lütfen gerçekten ihtiyacımız olmadan eczanelere gitmeyelim. Gereksiz bir yoğunluğa neden olmayalım eczanelerde. Bunu sadece eczacılar için değil aynı zamanda kendi sağlıkları için de rica ediyoruz” diye konuştu.

'Şimdiye kadar alınan tüm tedbirler kendi olanaklarımızla'

Eczanelerde şu ana kadar alınan tedbirlere ilişkin de konuşan Sarıalioğlu, şimdiye kadar alınan tüm tedbirlerin eczacıların kendi olanaklarıyla yaptığı işler olduğunu, birer birer hasta almak, 1 metre mesafesine uymak, nakit para kullanmamanın bunlardan bazıları olduğunu dile getirdi.

Ancak İsmail Durmuş’un ölümünün bu önlemlerin yeterli olmadığını ortaya koyduğunu ifade eden Sarıalioğlu, “Bakanlıktan taleplerimiz var. Eczanelerin düzenli olarak dezenfekte edilmesi, eczacılar ve çalışanlar için koruyucu ekipman sağlanması, tulumların temin edilmesi bunlardan bazıları” ifadesini kullandı.

'Bakanlıktan taleplerimize yanıt gelmedi'

Şu ana kadar Sağlık Bakanlığı’ndan taleplerine ilişkin olumlu ya da olumsuz bir yanıt gelmediğini aktaran Sarıalioğlu, sürecin ne kadar devam edeceğinin kestirilemediğini, daha fazla kötü haber almamak için önlemlerin zamanında alınması gerektiğini dile getirdi.

'İstanbul'da 20 eczacı Covid-19'a yakalandı'

Şu ana kadar 6’sı eczacı, diğerleri eczane çalışanları olmak üzere İstanbul’da yeni koronavirüse yakalanan 20 kişi bulunduğunu, bunların hayati tehlikesi olmadığını aktaran Sarıalioğlu, “Oda olarak biz eczanelere yardımda bulunduk, koruyucu ekipman sağlamaya çalıştık ama 20 bin kişiden bahsediyoruz. Burada düzenli desteği sadece Bakanlık sağlayabilir. Bir an önce bu tedbirlerin alınmasını, hızla koruyucu önlemler alınmasını istiyoruz” diye konuştu.