Çin'i hedef alan koronavirüs dosyası basına sızdı

Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda, İngiltere ve ABD'den oluşan Beş Göz istihbarat ittifakının, Çin'e yönelik 'koronavirüs salgınının laboratuvardan çıktığına ilişkin bilgileri gizlediği' suçlamasıyla hazırladığı soruşturma dosyası basına sızdı.

Dış Haberler

Batı'nın Çin'e yönelik koronavirüs suçlamalarına ilişkin istihbarat kurumları tarafından 15 sayfalık bir dosya hazırlandığı belirtildi.

Avustralyalı Sunday Telegraph gazetesi, belgeyi "endişeli Batı hükümetleri tarafından hazırlanan dosya" olarak tanımladı. Gazeteye göre, Çin'e yönelik soruşturmayı Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda, İngiltere ve ABD'den oluşan Beş Göz istihbarat ittifakı yürütüyor.

RT'de yer alan habere göre, soruşturma yetkilileri, henüz net verilerin ortaya konulmamasına karşın koronavirüsün laboratuvarda geliştirildiği iddiasında ısrarcı.

Bilim insanları, iddiaya ilişkin henüz ortada bir netlik olmadığının altını çizerken, ABD istihbaratı iddiaların doğruluk payının olduğunu düşünüyor. İddianın bilimsel araştırmalarla da henüz kanıtlanmamasına karşın, söz konusu suçlamanın soruşturma dosyasına işlendiği belirtildi.

Dosyada yer alan söz konusu suçlama, Vuhan Viroloji Enstitüsü'ne ve burada uzun zamandır SARS koronavirüsü araştırmaları yapan ve yarasaları denek olarak kullanan üst düzey araştırmacı Şi Zengli'ye yöneltiliyor.

Dosyada Dr. Şi'ye yönelik, "doğal yollarla bulaşan etmenlerin araştırma sırasında mutasyona uğratılarak daha tehlikeli bir enfeksiyona yol açmasına neden olan çalışmalar yürütme" suçlaması yapılıyor.

Dosyada asıl olarak, "Çin'in söz konusu tehlikeli numunelerin kontrolünü kaybettiği ve bu durumu saklamak için elinden geleni yaptığı" ima ediliyor. Dosyada aynı zamanda Pekin'in buna dair kanıtları "bastırdığı ve yok ettiği" suçlamaları yer alıyor. Örneğin, Çin'in Covid-19 pandemisinin başlama noktası olan bir gıda marketini tamamen dezenfekte ederek delilleri ortadan kaldırdığı iddia ediliyor. Buna ek olarak, Çin'in ülke içi seyahatlere yasak getirip uluslararası uçuşları yasaklamayarak "ikiyüzlü" bir politika izlediği savunuluyor.

Sunday Telegraph'ın belgeden aktardığı bir bölümde, "Salgının başlamasının ardından milyonlarca insan, Pekin'in 23 Ocak'ta Vuhan'da aldığı karantina kararından önce kentten ayrıldı. Binlerce kişi deniz aşırı ülkelere seyahat etti. Pekin, Şubat ayı boyunca ABD'ye, İtalya'ya, Avustralya'ya, Güneydoğu Asya ülkelerine seyahat kısıtlaması uygulamamaları için baskı yaptı. Çin'in kendisi, bu sırada yurtiçinde seyahat kısıtlamaları getirdi" denildi.

Ortaya çıkan dosyanın bağımsız soruşturma için kamuoyuyla resmi olarak paylaşılması bekleniyor.

İngiltere konuya ilişkin açıklama yapmayı reddetti

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, konuya ilişkin basının sorularını yanıtlamayı reddetti.

BBC Radyo'nun konuya ilişkin sorusuna Wallace, "Dünyanın dört bir tarafındaki kurumlarımızdan her gün istihbarat bültenleri alıyorum. Kişisel bültenler hakkında, gördüklerim ve görmediklerim hakkında yorum yapmam. Bu yanlış olur" dedi.