Çin'den ABD'nin basın kuruluşları kararına misilleme

Çin, ABD'nin dört basın kuruluşunu daha yabancı elçilik statüsünde değerlendirme kararına, önde gelen ABD'li medya kurumlarından Çin'de yürüttükleri faaliyetlere ilişkin ayrıntılı bilgi talep ederek misillemede bulundu.

Dış Haberler

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Çinli basın organlarına karşı aldığı önlemlerin ardından ABD’li dört medya kuruluşundan ülkedeki faaliyetlerine dair ayrıntıları hükümete iletmelerinin istendiğini açıkladı.

Çin’in aldığı karar göre, Associated Press, UPI, CBS ve National Public Radi isimli basın kuruluşlarının, yedi gün içinde Çin’de çalıştırdıkları personel, gerçekleştirdikleri finansal operasyonlar ve sahip oldukları gayr-i menkuller hakkında hükümete bilgi vermesi gerekecek.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, Çarşamba günü gerçekleştirdiği basın toplantısında, ‘‘ABD’yi davranışlarını derhal değiştirmeye, hatasını düzeltmeye ve Çin medyasına yönelik siyasi baskı ve akıl dışı kısıtlamalardan vaz geçmeye çağırıyoruz’’ ifadesini kullandı.

Çin ve ABD, gerginleşen ilişkiler çerçevesinde geçtiğimiz aylarda karşılıklı olarak gazetecileri ve basın kuruluşlarını ilgilendiren misilleme niteliğinde kararlar almıştı.

Geçtiğimiz hafta ABD, yıl başında aldığı benzer bir kararın ardından Çin’e ait dört önemli basın kuruluşunu daha yabancı elçilik statüsünde görmeye başlayacağını açıklamıştı. Bu karar basın kuruluşlarının da yabancı elçilikler gibi, çalıştırdıkları personel ve sahip oldukları gayrı menkuller hakkında ev sahibi ülkeye ayrıntılı bilgi vermelerini gerektiriyor.

Mart ayında ise Çin, ABD’nin Çinli basın kuruluşları adına ülkede faaliyet gösteren gazeteci sayısını kısıtlama kararı alması üzerine New York Times, Wall Street Journal ve Washington Post gazeteleri için çalışan on kadar gazeteciyi sınır dışı etmiş, daha sonraysa bu gazetelerle birlikte Voice of America ile Time dergisinden de Çin’deki faaliyetleri hakkında bilgi talep etmişti.