Cengiz İnşaat işten çıkardığı işçilerin işsizlik maaşı almasını engelledi

Korona günlerinde ağırlaşan çalışma şartlarına karşı iş bırakan Diyarbakır-Mazıdağı demiryolu hattında çalışan işçileri işten çıkaran Cengiz İnşaat, SGK’ya bildirdiği 29 koduyla işçilerin işsizlik maaşı almalarını engelledi.

Haber Merkezi

Cengiz İnşaat’ın korona günlerinde iş yüklerinin ağırlaşmasına karşı iş bırakan Diyarbakır-Mazıdağı demiryolu hattında çalışan işçileri 15 Nisan’da “işçinin ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırı davranışı” gerekçesi göstererek işten çıkardığı ortaya çıktı.

Cengiz İnşaat’ın SGK’ya 29 koduyla (işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih) fesih bildirisinde bulunması nedeniyle işten çıkarılan işçiler işsizlik ödeneğine başvuramıyor.

CHP’li milletvekili Mahmut Tanal durumu Twitter hesabından duyurdu.

Tanal “CENGİZ İNŞAAT tarafından 15 Nisan'da işten çıkarılan Diyarbakır-Mazıdağı demiryolu hattı işçileri, SGK’ya bildirilen işten ayrılış bildirgelerinde, 29 kodu (İşçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih) yazmasının şokunu yaşıyor” diye yazdı.

'Tek suçları grev hakkını kullanmaları'

Tanal paylaşımında şunları kaydetti:

“Cengiz İnşaat mağduru işçiler, 29 kodu yüzünden işsizlik maaşından da faydalanamıyor. İŞKUR başvurularını reddediyor. Çaresizler.

Gece gündüz çalıştılar, karşılığı 29 kodu oldu!

Hak talebi, korona günlerinde iş yüklerinin ağırlaşmasına itiraz etmek mi ahlaksızlık oluyor?

Yeni iş başvurularında da 29 kodu emekçilerin karşısına engel olarak çıkacak. Emekçilerin 29 koduyla işten atılmayı hakkedecek herhangi bir yanlışları olmadı. Eve ekmek götürme derdindeydiler.

Cengiz İnşaat’ın 29 koduyla işten çıkardığı emekçilerin ahlak dışı herhangi bir davranışları olmadı. Çalmadılar, kimsenin namusuna göz dikmediler. Tek suçları, grev haklarını kullanmaları.”