Brezilya'da sağlık sistemi generale emanet

Askerlerin hükümetteki ağırlıklarını arttırdıkları Brezilya'da sağlık bakanlığı görevine vekaleten General Pazuello getirilirken, İşçi Partsi Bolsonaro için Temsilciler Meclisi'ne azil dilekçesi vereceğini açıkladı.

Dış Haberler

Brezilya’da devlet başkanı ile anlaşmazlık yaşayan ikinci sağlık bakanının da istifa etmesinin ardından, eski bir general olan Eduardo Pazuello geçici olarak sağlık bakanlığı görevine getirildi.

Sağlık alanında herhangi bir tecrübesi olamayan Pazuello’nun uzay politikaları ve stratejileri alanında uzmanlaşan bir paraşütçü olduğu ve kariyerinin büyük bir bölümünde lojistik alanında çalıştığı belirtiliyor. Bolsonaro’nun kabinesindeki asker kökenli bakanların vekaleten sağlık bakanlığı görevini yürüten Pazuello’nun asaleten de bu makama atanması için baskı kurdukları iddia edilirken, yönetim krizinin giderek derinleştiği Brezilya’da Bolsonaro’nun çevresindeki askerlerin ülkenin yönetiminde giderek daha fazla etki kazandığı görülüyor.

Pazuello’nun selefi Nelson Teich, geçtiğimiz Cuma günü, göreve başlamasından 28 gün sonra istifa etmiş, fakat istifasında herhangi bir gerekçe göstermemişti. Ancak Teich ile Bolsonaro arasında ekonominin hızla açılması ve sıtma ilacı hikroksiklorokinin Covid-19 tedavisinde yaygın kullanımı gibi konularda anlaşmazlık yaşandığı biliniyor.

İşçi Partisi’nden Temsilciler Meclisi’ne dilekçe

Brezilya’da yönetim krizi derinleşirken, İşçi Partisi, faşist Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun, Covid-19 salgının yol açtığı sağlık krizindeki kötü yönetimi nedeniyle azil sürecinin başlatılması için resmî bir dilekçe sunacağını açıkladı. 

İşçi Partisi tarafından yapılan açıklamada, partinin yönetim kurulunun Temsilciler Meclisi’ne Devlet Başkanı Jair Bolsonarı’ye karşı toplu bir yargılama dilekçesi sunmaya karar verdiği belirtildi. Açıklamada ayrıca bu talebin toplumsal hareketler, sivil toplum örgütleri ve yasal kuruluşlar tarafından da destekleneceği kaydedildi.

İşçi Partisi Başkanı Gleisi Hoffman kararın alındığı toplantıda ‘‘Bu hükümetle, artık yapılacak başka bir şey kalmadı’’ diye konuştu. Temsilciler Meclisi’ndeki parti lider Enio Verri ve Kongre’de azınlık lideri Jose Guimarães ile birlikte dava dilekçesinin hazırlayan Hoffman Bolsonaro’nun artık kendi hükümetiyle birlikte çalışmadığını iddia etti.

‘‘Bolsonaro içinden geçtiğimiz krize yanıt verme kabiliyetine sahip olmadığı gibi ülkeyi yönetecek koşullara ve idari ve beşeri kapasiteden de yoksun’’ diyen Hoffman, devlet başkanının bütün dünyayla kavga ettiğini ve Brezilya halkını korumadığını sözlerine ekledi.

Breziya devlet başkanının yargılanarak görevden alınması için Temsilciler Meclisi’ne otuzdan fazla başvuru yapıldığı biliniyor.