Bolsonaro’nun kabinesinden bir istifa daha

Brezilya’nın faşist liderinin yeni eğitim bakanı, öz geçmişi hakkında yalan söylediğinin açığa çıkmasının ardından istifa etti. Bolsonaro'nun kabinesinde görevden ayrılan bakan sayısıysa 4'e ulaşmış oldu.

Dış Haberler

Brezilya Eğitim Bakanının özgeçmişi hakkında sürekli olarak yalan söylediğine dair haberlerin ortaya çıkmasından sadece beş gün sonra istifa etmek zorunda kaldı.

İktisatçı ve eski bir donanma üyesi olan Carlos Decotelli, Brezilya'nın Getúlio Vargas Foundation işletme okulunun, Decotelli'nin orada öğretmen olarak çalıştığı iddialarını açıkça reddetmesinin ardından dün istifa etti.
Aynı okul, Decotelli'yi yüksek lisans tezi için intihal ile suçlamıştı. Bir Arjantin ve bir Alman üniversitesi de, Decotelli'nin doktora ve doktora sonrası araştırma yaptığı iddialarını reddetti.

Yalanlarını savundu

Decotelli, CNN Brasil ile yaptığı röportajda istifası için okul tarafından sunulan“sahte olguları'' gerekçe gösterdi.
Decotelli’nin atanması, Bolsonaro’nun ordu içindeki müttefiklerini memnun etmişti.

UOL haber sitesiyse, Decotelli’nin denizcilik kariyerinin uzunluğu ve prestiji hakkında bile abartılı açıklamalarda bulunduğunu ileri sürdü.

Bolsonaro’nun kabinesinde görev bırakan 4. bakan

Bolsonaro, Covid-19 pandemisinin ülkeye en çok zarar verdiği dönem önlemlerin arttırılmasını savunan Sağlık Bakanı Luis Mandetta'yı görevden almıştı. Brezilyanın sağcı devlet başkanı, Covid-19’un varlığını hafife alan ve yer yer inkâr eden söylemleriyle biliniyor.

Bolsonaro’nun ikinci Sağlık Bakanı Nelson Teich’se Bolsonaro’nun Covid-19 politikalarıyla çatıştığı için görevi bırakmıştı.

Brezilya’nın eski Kültür Bakanı Roberto Alvim’se, sosyal medyadan yayımladığı konuşmasında Nazi Almanyası’nın Propaganda Bakanı Joseph Goebbels'in sözlerini tekrarlamasının ardından gelen tepkiler üzerine görevden alınmıştı.