Bolsonaro karantina önlemlerine karşı düzenlenen gösteriye katıldı

Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro Başkent’teki garnizon yerleşkesinde ‘Orduya Destek Günü’  için bir araya gelen ve Covid-19 salgını nedeniyle alınan önlemleri protesto eden destekçilerine seslendi. 

Sevgi Boğazköy - Brezilya

Brezilya’da Covid-19 salgını her geçen gün milyonlarca insanı daha fazla tehdit ederken, Başkan Bolsonaro faşist siyasi söylemleri ve halk sağlığını tehdit eden tutumlarıyla gündeme gelmeye devam ediyor. 

Bolsonaro salgının ilk günlerinde karantina ve sosyal mesafe önlemlerine karşı olduğunu duyurarak, verdiği demeçlerde şehirlerinin karantinaya alınmayacağını, ekonomik faaliyetin çökmemesi için halkın evde kendini izole etmesine karşı olduğunu vurgulamıştı. Bir ayı aşkın süredir sık sık eylemlere katılan, Brasilia’daki meclis önünde Korona virüsünün yayılmasını önleyici sağlık tedbirlerin hiçe sayarak hayranlarıyla tokalaşan, sarılan ve gerçekleştirdiği yolculukların ardından karantinaya girmeyerek maske takmayı reddeden Bolsonaro, dün ‘’darbe destekçileri’’nin eylemine katıldıMaske takmadığı ve sosyal mesfe kurallarına uymadığı görülen  Bolsonaro ‘‘Ordu’ya Destek Günü’’ için toplanan ve salgın nedeniyle alınan önlemleri protesto eden destekçilerine seslendi. 

Bolsonaro: 'Yıkılsın bu düzen!'

Başkent Brasilia’daki garnizonun önünde, eyaletler tarafından alınan tecrit önlemlerini onaylayan Yüksek Mahkeme’ye ve muhalefetteki milletvekillerinin karantina uygulamalarını desteklediği gerekçesiyle Kongre’ye karşı sloganların atıldığı eylemde konuşan Bolsonaro, Brezilya’da siyasetin köhnediğini ve bu siyasetin değişeceğini iddia etti. Bolsonaro ‘‘yurtseverler’’ olarak adlandırdığı askeri darbe destekçilerinin yanında olduğunu vurgulayarak, eyaletler tarafından alınan tecrit önlemlerinin tehdit ettiği kişisel özgürlüklerin savunulmasına yardımcı olduklarını söyledi. '‘Hepimiz bir gün bu vatan için canımızı vereceğimizi biliyoruz. Brezilya’nın kaderini değiştirmek için ne gerekiyorsa yapacağız. Yıkılsın eski düzen!’' diye konuşan Bolsonaro, bu konuda hiçbir şekilde ve hiç kimseyle uzlaşmayacağını vurguladı.

Ana akım medyanın ve başta kendi partisi PSL olmak üzere başkan seçilmesini sağlayan sağcı merkez partilerin desteğini kaybeden Bolsonaro halk tarafından düzenli olarak protesto ediliyor. Protestolar nedeniyle ekranlara çıkmaktan kaçınan Bolsonaro, ulusa sesleniş konuşmaları sırasında tüm eyaletlerde ve kentlerde halk tarafından tencere-tava gürültüsüyle protesto ediliyor. Bunun yanında en etkin TV kanalı Globo da tüm protestoları kent kent aktarmayı ihmal etmiyor. Bolsonaro seçildiği dönem, Globo tüm Bolsonaro destekçisi eylemleri canlı olarak vermiş, Lula Yanlısı ve darbe karşıtı eylemleri ile es geçmişti.

Ülkede Pazar günü itibarıyla kayıtlara geçen 37 bin 154 Covid-19 vakası bulunurken salgın nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı ise 2 bin 375’e ulaştı.