Bolsonaro demokrasi karşıtı gösteride konuştu: Ordu yanımızda

Pazar günü yüzlerce taraftarının katıldığı bir gösteride konuşan Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro, Kongre’yi ve mahkemeleri eleştirdi.

Dış Haberler

Covid-19 vaka sayısının 100 bini geçtiği Brezilya’da, salgının etkilerini küçümsemesi ve eyaletlerin aldığı önlemlere karşı çıkması nedeniyle, kendisini iktidara getiren sağ partilerin desteğini yitiren ve eski Adalet Bakanı’nın istifasının ardından Yüksek Federal Mahkeme tarafından hakkında soruşturma başlatılan Bolsonaro, bir kez daha sosyal mesafe önlemlerini hiçe sayarak takipçilerine seslendi.

Reuters’ın haberine göre Pazar günü onlarca tanınmış isim, Brezilya hükümetini uzak bölgelerde yaşayan ve sağlık hizmetlerine erişimleri sınırlı olan ülkenin yerli halkını salgından korumak üzere harekete geçmeye çağıran bir açık mektup yayınladı.

Brezilya’nın sağcı Devlet Başkanı Bolsonaro ise aynı gün, Yüksek Mahkeme ve Kongre’nin kapatılmasını ve 1964-1985 yılları arasında askerî hükümet tarafından kullanılan otoriter yöntemlere dönülmesini savunan taraftarlarının düzenlediği gösteriye katıldı. Bolsonaro yüzlerce kişinin katıldığı gösteride yaptığı konuşmada silahlı kuvvetlerin halkın, düzenin, demokrasinin ve özgürlüğün yanında olduğunu iddia ederek, müdahalelere yönelik "Artık yeter. Daha fazla müdahalede bulunulmasına izin vermeyeceğiz. Sabrımız taştı’’ diye konuştu. 

Bolsonaro başkent Brasilia’daki başkanlık sarayının önünde yaptığı konuşmada eyalet valilerini de karantina önlemlerini sürdürmekle eleştirerek ‘’bazı valilerin işleri yok etmesi sorumsuzca ve kabul edilemez bir harekettir. Gelecekte, çok yüksek bir bedel ödeyeceğiz’’diye konuştu.

Yalnızlaşan Bolsonaro orduya sarılıyor

Kongre’deki siyasi desteğini yitiren ve en yakın siyasi müttefiklerinden olan eski Adalet Bakanı Sergio Moro’nun istifasının ardından Yüksek Mahkeme tarafından başlatılan soruşturmayla zor günler yaşayan Bolsonaro’nun soruşturma sürecinin ardından Kongre tarafından yargılanmasının söz konusu olabileceği belirtiliyor. Bolsonaro’nun taraftarları bir süredir, ülkenin geçmişindeki askerî yönetime atıfta bulunarak darbe isteklerini dile getirirken, Bolsonaro’nun da gösterilere katılarak bu mesaja destek verdiği görülüyor.

Bu süreçte siyasi müttefiklerini kaybeden ve yalnızlaşan Bolsonora’nun hükümetini giderek eski ve muvazzaf subaylarla doldurduğu görülüyor. Sağcı Devlet Başkanı’nın aynı zamanda ‘‘yalan haberler’’ yayınlamakla suçladığı gazetecilere yönelik şiddeti de teşvik ettiği ve Pazar günü gerçekleştirilen gösteride en az üç fotomuhabirin göstericilerin saldırısına uğradığı belirtiliyor.

Muhalefet ise Bolsonaro’nun demokrasi karşıtı gösterilere katılmasını ve askerî diktatörlük dönemini öven konuşmalarını sorumsuzluk olarak niteliyor.