Bolsonaro: Brezilya DSÖ'den çekilebilir

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, DSÖ'nün 'partizan siyasi örgüt olmaktan vazgeçmemesi' durumunda ülkesinin örgütle ilişkisini kesebileceğini söyledi.

Dış Haberler

ABD'nin Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile ilişkilerini kestiğini açıklamasının ardından Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro da, DSÖ'yü ülkesiyle ilişkileri koparmakla tehdit etti.

Reuters'ta yer alan habere göre, DSÖ'nün "partizan bir siyasi örgüt" olduğunu savunan Bolsonaro, örgütün böyle kalmaya devam etmesi durumunda Brezilya'nın DSÖ'yle ilişkisini keseceğini kaydetti.

Bolsonaro "ABD, DSÖ'den çekildi. Ya DSÖ ideolojik ön yargıları olmadan çalışır ya da biz de bu organizasyondan çekiliriz" diye konuştu. Brezilya Devlet Başkanı "Ülkemizdeki sağlık konularıyla ilgili olarak dışarıdan tavsiye verecek birilerine ihtiyacımız yok" dedi.

CNN Brezilya'ya konuşan Bolsonaro, ayrıca hidrosiklorokin içeren ilaçlara yönelik araştırmaların devam edeceğini söyledi.

Bolsonaro, bilim insanlarının uyarılarına karşın, hidrosiklorokin içeren ilaçların yeni koronavirüse karşı etkili olduğunu savunuyor.

'Dakikada bir Brezilyalı ölüyor'

Öte yandan, Brezilyalı Folha de S. Paulo gazetesinin ön sayfasında önceki gün 'dakikada bir Brezilyalı'nın hayatını kaybettiği' ve bu noktaya Bolsonaro'nun Covid-19 hakkında 'küçük bir grip' yorumunu yapmasından tam 100 gün sonra gelindiği vurgulandı.

Gazete, "Bunu okuduğunuz sırada başka bir Brezilyalı koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti" diye kaydetti.

Brezilya Sağlık Bakanlığı, son açıklamasında ülkedeki toplam vaka sayısının 600 bini aştığını ve 24 saat içinde 1437 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Ülkedeki toplam ölü sayısı 34 bini geçerken Brezilya, ABD ve İngiltere'nin ardından dünya üzerinde Covid-19 kaynaklı ölümlerin en çok yaşandığı ülke haline geldi.

DSÖ: Endişe duyuyoruz

Bolsonaro, ekonomik zararın halk sağlığı risklerinden daha ağır olduğunu savunarak, sosyal izolasyon tedbirlerini kaldırmakta ısrar ediyor.

DSÖ Sözcüsü Margaret Harris, Cenevre'de düzenlediği basın toplantısında günlük vaka ve ölü sayılarındaki artışa rağmen tedbirlerin kaldırılması yönündeki çaba hakkındaki soruya, tedbirleri kaldırmak için kilit kriterin bulaşı yavaşlatmak olduğu cevabını verdi.

Harris, Latin Amerika'daki salgın hakkında 'derinden endişe duyduğunu' belirtti.

ABD'nin ardından Brezilya

ABD Başkanı Donald Trump, Mayıs ayı sonunda ABD'nin DSÖ ile ilişkileri sonlandırma kararı aldığını açıklamıştı.

Merkezi Cenevre’de olan DSÖ, Birleşmiş Milletler’in (BM) sağlık alanındaki başlıca organizasyonu. DSÖ’nün verilerine göre ABD, organizasyona en büyük maddi katkıyı sağlayan ülke konumundaydı. ABD'nin 2020 ve 2021'de her bir yıl için DSÖ'ye 116 milyon dolar aktarması planlanıyordu.

Folha de Sao Paulo gazetesinin haberine göre, Brezilya ise 2019’da DSÖ’ye ödemeleri durdurdu. Ayrıca Latin Amerika’nın en büyük ülkesi olan Brezilya’nın Örgüt'e halihazırda 33 milyon  dolar ödemesi gerekiyor.