Bolivyalı çiftçilerden seçim talebi

Bolivya'da yerli çiftçi örgütleri ortak bir açıklama yaparak, ülkede seçimlerin vakit geçirilmeden yapılmasını istedi.

Dış Haberler

Bolivya’da, yerli çiftçi örgütlerini temsil eden Altı Tropik Cochabamba Federasyonu, acil durum ilan ederek, ülkedeki siyasi ve iktisadi durumun daha da kötüye gitmesinin engellenmesi için darbenin ardından kurulan Jeanine Añez hükümetinin bir an evvel seçimlere gitmesini talep etti.

Bolivyalı yerli çiftçi örgütlerinden oluşan Federasyon’un sözcüsü Andronico Rodriguez, her bölgeden çiftçi liderlerinin katıldığı bir basın toplantısında ‘‘Bir ekonomik krize de yol açan sağlık kriziyle mücadele edebilecek bir ulusal hükümetten bütünüyle yoksunuz. Bu nedenle, Añez rejiminden insani gerekçelerle karantinanın daha gevşek uygulanmasını talep ediyoruz’’ diye konuştu.

Yüksek Seçim Kurulu’na seçimlerin 90 gün içerisinde yapılması çağrısında bulunan örgütler, Dışişleri Bakanlığı’ndan da yurt dışında yaşayan Bolivyalıların oy kullanma haklarının güvence altına alınmasını istedi.

‘‘Hükümet halkın sokaklara çıkmasını istemiyorsa, onları dinlemek zorunda’’ denilen açıklamada ‘‘seçimlerin tarihi siyasi krizden çıkmamız açısından yaşamsal önemde olacak. Eğer hükümet kesinlik ve güvenlik sağlayamıyorsa altı federasyon ve bütün toplumsal kesimler, zamanı geldiğinde açıklanacak adımlar için birlikte hareket edecek’’ ifadeleri yer aldı. 

Bolivya ekonomisinin içinde bulunduğu güç durum nedeniyle, toplumsal örgütlenmeler, kamuya ait şirketlerin korunmasına ve sadece büyük şirketlerin değil ve orta ölçekli ve küçük üreticilerin de teşvik edilmesine yönelik politikaların uygulanmasını talep ediyor.

Eğitim alanındaysa, Cochabamba’daki yerli örgütleri, öğrencilerin süreçten zarar görmemesi için bütün eğitim seviyelerine yönelik bir acil durum planı hazırlanmasını istiyor.

Örgütlerin diğer bir talebi ise, altı ay boyunca bankalara ödenecek faizlerin ertelenmesi ve devlet kaynaklarının Çokuluslu Yasama Meclisi tarafından kontrol edilmesi.

Bolivya’da toplumsal örgütler, geçtiğimiz yıl Kasım ayında bir darbe sonucunda görevini bırakmak zorunda kalan Eva Moralis’in partisi Sosyalizme Doğru Hareket’in kazanması beklenen seçimlerin, Covid-19 salgını gerekçe gösterilerek belirsiz bir tarihe ertelenmesinin önüne geçmek için yoğun bir mücadele sürdürüyor.