BM'den Duterte yönetimine eleştiri: Açıklamalar şiddete azmettiriyor

Birleşmiş Milletler 2016'dan bu yana uyuşturucuyla mücadele kapsamında binlerce kişinin öldürüldüğü Filipinler'de, cinayetlerin cezasız kaldığını ve yönetimin açıklamalarının şiddete azmettirme seviyesine yükseldiğini açıkladı.

Dış Haberler

Birleşmiş Milletler tarafından yayımlanan raporda 2016 yılından bu yana sürdürülen uyuşturucuya karşı savaş kapsamında binlerce kişinin öldürüldüğü ve faillerin cezalandırılmadığı belirtildi.

BBC’nin haberine göre, raporda Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duerte’ye ağır eleştiriler yöneltilirken uyuşturucuyla mücadelede kullandığı dilin bir ‘‘öldürme izni’’ olarak görülebileceği iddia edilerek bağımsız bir soruşturma açılması çağrısında bulunuldu. 

Duterte yönetimi daha önce kendisine yöneltilen eleştirileri reddederek uyuşturucu satıcılarının öldürülmesinin yasadışı olduğuna ilişkin iddiaları inkâr etmişti.

Resmî makamlar Duterte’nin yönetime geldiği 2016 yılından bu yana uyuşturucuya karşı açılan savaşta 8 binden fazla insanın öldürüldüğünü kabul ederken bu sayının üç kat daha fazla olabileceği tahmin ediliyor. 

Sadece bir kişi hüküm giydi

Raporda öldürülen kişilerin genellikle kentlerde yaşayan yoksul genç erkekler olduğu ve arama ya da gözaltı izni olmayan polislerin, sistematik olarak şüphelileri suçlarını itiraf etmek ya da ölümcül kuvvet kullanımıyla karşı karşıya kalmak arasında seçim yapmaya zorladıkları belirtildi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet tarafından hazırlanan 26 sayfalık raporda, insan hakları savunucuları, gazeteciler, sendikacılar ve hükümet yetkilileri tarafından yapılan 900 başvurunun incelendiği kaydedildi.

Birleşmiş Milletler raporunda binlerce kişinin öldürülmesine rağmen bugüne kadar sadece bir kişinin cinayet suçundan hüküm giydiğine dikkat çekilerek, yasa dışı uyuşturucuya karşı yürütülen kampanya kapsamında gerçekleştirilen hak ihlallerinin nerdeyse tamamen cezasız kaldığı iddia edildi. BM’ye göre devlet yönetiminin en yüksek kademelerinden yapılan açıklamalar, şiddet kullanımını azmettirme seviyesine yükselmiş durumda ve itiraz edenlere yönelik suçlamalar giderek kurumsallaşıyor.