Birleşik Metal-İş Başkanı Adnan Serdaroğlu: Kıdem hakkına saldırıyı kabul etmiyoruz

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kıdem tazminatına ilişkin verdiği talimatın ardından çalışmalar başlarken, Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, söz konusu saldırı hazırlığını soL’a değerlendirdi.

Haber Merkezi

AKP’nin işçilerin kıdem tazminatı hakkını ortadan kaldıracak bir düzenleme hazırlığına girişmesi büyük tepki çekerken, atılacak adımın ayrıntıları da yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı.

“Tamamlayıcı emeklilik sigortası” adı altında kıdem tazminatı hakkının rafa kaldırılması, emekliliğin ise bir fona devredilmesi çalışması formülün ana yapısını oluştururken, Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, söz konusu hazırlığa ilişkin soL’a konuştu.

AKP’nin yıllardır ısıtıp ısıtıp kıdem tazminatı hakkını masaya getirdiğini, yandaşlar tarafından da bu düzenlemeleri sanki işçi yararınaymış gibi parlatmaya çalıştığını belirten Serdaroğlu, aslında yapılmak istenenin işçinin en temel haklarından olan kıdem tazminatı hakkının gasp edilmesi olduğunu vurguladı.

“Tamamlayıcı emeklilik”, fon” gibi iddiaların yıllardır gündeme getirildiğini söyleyen Serdaroğlu, Erdoğan’ın yaptığı son açıklamanın da bu saldırının yeni bir versiyonu olduğunu dile getirdi.

'Kıdem tazminatını alamayanlar varsa bunun sorumlusu hükümettir’

Erdoğan’ın açıklamasının kıdem tazminatı hakkının ortadan kaldıracak bir yöntemin kararlılık içinde ortaya konulması anlamına geldiğine, buna karşı kesinlikle mücadele edeceklerine vurgu yapan Serdaroğlu, “Kıdem tazminatı konusunda bir sorun olduğunu biz de dile getiriyoruz. Bu sorun, yani işçilerin kazanılmış hakkının patron tarafından ödenmemesinin sorumlusu iktidardır. Biz var olan düzenlemedeki hakların korunarak güçlendirilmesini talep ediyoruz. Türkiye’de şu anda kıdem tazminatını alamayan bir kesim varsa, bunun sorumlusu yasaları işletmeyen hükümettir” dedi.

‘Ayıplarını örtmek için kıdem tazminatı algısına başladılar’

Hükümet cephesinden yapılan “herkesin kıdem tazmimatı almasını sağlayacağız” açıklamalarının doğru olmadığını belirten Serdaroğlu, “Biz bu tartışma her açıldığında tüm işçilerin kıdem tazminatını nasıl alacağını açıklıkla dile getiriyoruz. Bu nedenle artık bu konuda hükümet cephesinden yeni bir argüman sağlanamıyor. Şimdi de kendi ayıplarını kıdem tazminatını gasp ederek örtmeye çalışıyorlar. Türkiye’de milyonlarca emekli açlık sınırının, asgari ücretin altında maaş alıyor. Bu ayıbı örtmek için işçinin kıdem tazminatı üzerinden sanki emeklilere daha yüksek maaş verilecekmiş gibi bir algı yaratmaya çalışıyorlar” ifadesini kullandı.

‘IMF politikalarını uyguluyorlar, en ufak saldırıyı dahi kabul etmiyoruz’

“Kıdem tazminatı hakkında yapılacak en ufak bir saldırıyı dahi kabul etmiyoruz” diyen Serdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

IMF önlemlerinin tamamını hayata geçirmeye çalışıyorlar. Bu hazırlık da bunun işareti. Şimdi de salgın günlerindeki “deneyimleri” sonrası esnek çalışmayı gündeme getiriyorlar. Açık bir şekilde IMF politikalarını hayata geçirmek istiyorlar. Kıdem tazminatının yok ederek patronları sevindirmek istiyorlar, yeni bir fon yaratarak bunu kullanmak istiyorlar. Bu düzenleme hazırlığı açıkça işçinin kazanılmış hakkına göz dikmektir, DİSK’in bu saldırılara karşı önemli bir mücadele deneyimi var. Mücadele edeceğiz, izin vermeyeceğiz.