Bayer Türkiye'yi de zehirliyor: Doğayı bu kadar etkilemeye hakkımız yok

Alman ilaç tekeli Bayer'in ürettiği Roundup isimli ilacın içinde bulunan glifosat maddesinin kansere neden olduğu gündeme gelmiş, binlerce kişi Bayer'e dava açmıştı. Türkiye'de de kullanılan ilacın doğaya ve insanlara etkisini Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Zuhal Okuyan soL'a değerlendirdi.

Haber Merkezi

Almanyalı ilaç tekeli Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davada, davacılarla anlaşmıştı.

Bayer, davacılara, toplam 10.9 milyar dolar tazminat ödeyeceğini açıklamıştı. 

Kansere yol açtığı iddia edilen madde Roundup isimli ilacın içinde bulunuyor ve özellikle zararlı denilen otların temizlenmesinde kullanılıyor. Ancak bununla birlikte besin zincirini etkileyerek, hem bitkilerin hem hayvanların hem de insanların sağlığını tehdit ediyor.

'Doğayı bu kadar etkilemeye hakkımız yok'

Kanseri tetiklediği söylenen Roundup ilacı hakkında soL'a konuşan Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Zuhal Okuyan, ''Halk sağlığında birikici etkiden korkarız. Zaten günümüzde kanserlerin ve başka hastalıkların artış nedeni budur. Her insan aynı etkilenmez, genetik ya da başka nedenlerle yatkınlık olabilir. Bir diğer meselede besin zinciri. Solucanlar olsun, denizlerde yaşayan tek hücreli canlıları olsun doğada etkilenen her şey insan ve hayvanların besin zincirini etkiler. Hiç bir şeyden muaf değiliz. Bunun en güzel örneği 1970'lere kadar yoğun olarak kullanılan ünlü DDT. Yasaklansa bile güney kutbundaki penguenlerin yağ dokusunda çıktı yıllar sonra. Yasak olmasına rağmen hala kaçak üretildiğine dair iddialar var. Doğayı bu şekilde gerek besin zincirini gerek biyo-çeşitliliği bu kadar etkilemeye hakkımız yok'' diye konuştu.

''Üstelik zararlı denen tarımdaki otlarla savaşmak için başka şeyler biliyoruz artık. Küba'da buna benzer çalışmaları var'' diyen Okuyan, ''Bu ilaçların yararlı otları ne ölçüde etkiledi henüz bilinmiyor'' ifadelerini kullandı.

'Şirket ilacın içeriğini açıklamıyor'

Bayer'nin ilacın içeriğine dair açıklama yapmadığını da söyleyen Okuyan, ''Bayer, hem insan ilacı hem hayvan ilacı hem de bitki ilacı üreten bir firma. Diğer dev şirketlerle birleşerek, büyük bir tekel haline geldi. Özellikle Roundup'da içeriğinde ne var açıklamıyor şirket. Bu yüzden bilim insanları el yordamıyla gidiyorlar bu konuda'' diye belirtti.

Türkiye'de de kullanılıyor

Bayer'nin ürettiği Roundup isimli ilaç, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yaygın bir kullanıma sahip. 

Belediyelerin bahçe ve çevre düzenlemelerinde ''zararlı'' otları karşı kullanılan ilaç, tarım arazilerinde de aynı amaçla kullanılıyor. 

'Kansorejen bir faaliyet'

soL Yazarı Orhan Gökdemir, 2016 yılındaki köşe yazısında Roundup ilacını üreten Monsanto adlı şirket üzerinden ilacın etkilerini şöyle anlatmıştı:

''Monsanto, GDO‘lu tohum pazarının yaklaşık yüzde 90‘ına hükmediyor, tarım ilacı ve küresel tohum pazarının da liderlerinden biri. Sözünü ettiğimiz 100 milyar doları aşan bir ciroya sahip uluslararası bir pazar. Tarım ilacı üreten bu ABD orijinli şirketlerin aynı zamanda tohum üreticisi ve satıcısı olmasını bir rastlantı sayabilir miyiz?

Şirketin kayıtlı ilk ticari faaliyeti, Coca Cola’nın kullanımı için yapay tatlandırıcı “sakarin”i üretmek. 1920'li yıllarda “poliklorlanmış bifenil”leri (PCB) üretti. 1941'de, gıda ürünlerinde de ambalaj maddesi olarak kullanılan sentetik polistiren (strafor) üretimine başladı. 1943-45 yılları arasında merkezi araştırma departmanının radyoaktif plutonyum saflaştırma, üretim ve nükleer silah yapım projesi olan “Manhattan Projesi”nde yer aldı. Atom bombasının yapımında katkısı var yani. 1944'de "insanlar ve hayvanlar için çok güvenilir" diye tanımladığı DDT'nin ilk üreticisi oldu. 1945'te tarım ilacı olarak geliştirdiği “ot öldürücü” Dioxin maddesini üretti. Vietnamlıların üzerine sıkılan ot öldürücü işte budur. 1970'lerde Glifosat etkin maddeli ot öldürücü RoundUp isimli tarım ilacını geliştirdi ki hala etkin olarak kullanılmaktadır. Özetle “kansorejen” bir faaliyetten söz ediyoruz.

Monsanto somut emperyalist kapitalizmdir. Acımasızdır, kar hırsından gözü dönmüştür. Kendini insan eti yiyerek var eden bir tür yamyamdır. İnsanlığın kanseridir emperyalist kapitalizm; doğaya, insanlığa kanser yayarak ilerlemektedir.''