BAE'den İsrail'e ilhak uyarısı

Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail'i Batı Şeria'yı ilhak kararının Arap dünyası ile gelişmekte olan ilişkileri altüst edeceği konusunda uyardı.

Dış Haberler

Birleşik Arap Emirlikleri’nden üst düzey bir diplomat, Cuma günü İsrail’in en çok satan günlük gazetesi Yedioth Ahronoth’ta yayımlanan yazısında İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria topraklarını ilhak etmesi halinde Arap dünyası ile ilişkilerini normalleştirmeyi bekleyemeyeceği uyarısında bulundu.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin Washington Büyükelçisi Yusuf Uteybe, İbranice yayımlanan yazısında ilhak adımının Filistinlilerin üzerinde devlet kurmak istedikleri topraklara ‘‘yasa dışı olarak el konulması’’ anlamına geleceğini belirtti. Uteybe ‘‘ilhak İsrail’in Arap dünyası ve BAE ile güvenlik, ekonomi ve kültür alanlarındaki bağlarını geliştirmeye yönelik arayışlarını kesinlikle ve derhal altüst edecektir’’ dedi. 

Uteybe ayrıca yazısına eşlik eden ve gazetenin internet sitesinde yayınlanan bir videoda, ‘‘Tanıklık ettiğiniz bütün ilerleme, İsrail’e dönük tutumlardaki değişim, insanların İsrail’i daha fazla kabullenmesi ve daha az düşmanca tavır sergilemesi, bütün bunlar ilhak kararıyla ortadan kalkabilir’’ diye konuştu.

Uteybe’nin Arap bir yetkilinin İsrail medyası üzerinden kamuoyuna seslenmesinin nadir örneklerinden biri olarak görüldüğü belirtiliyor.

Arap dünyasında Mısır ve Ürdün dışında hiçbir ülkenin İsrail’le diplomatik ilişkisi bulunmuyor. Ancak Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinin, İran karşısında geçtiğimiz yıllarda İsrail’le ilişkileri geliştirme yönünde adımlar attıklarına dikkat çekiliyor. Bu adımlar çerçevesinde Filistinlilere Covid-19 yardımı taşıyan BAE’nin Etehad havayollarına ait iki uçak geçtiğimiz ay içinde İsrail’e ilk kez iniş yaptı.