Avusturya solu faşist saldırıları kınadı

Avusturya'da Türk milliyetçisi bir grubun Irak'taki Kürt bölgelerinin bombalanmasına karşı düzenlenen gösteriye saldırması Avusturya ile Türkiye arasında diplomatik krize yol açarken, Avusturya solu faşist saldırıları kınadı.

Dış Haberler

Viyana’da Türk milliyetçisi grupların PKK yanlısı Kürtler ve solcu gruplar tarafından düzenlenen gösteriye saldırısının ardından çıkan taşlı çatışma, Avusturya ile Türkiye arasında diplomatik kriz yarattı. İki ülkede karşılıklı olarak büyükelçiler dışişleri bakanlıklarına çağrıldı.

24 Haziran’da Viyana’da kendilerini ‘Bozkurtlar’ olarak adlandıran Türk milliyetçisi bir grup, Irak’ta bulunan Kürt bölgelerinde sivilleri hedef alan bombalamaları protesto edenlere saldırdı. Saldırının hedefinde antifaşist kültür merkezi EKH(Ernst-Kirschweger-Haus) de yer aldı. 

Bozkurtlar, 1 Mart 2019’dan beri Avusturya’da faaliyet göstermesi yasaklanmış ırkçı bir grup olsa da Türkiye hükümetinden gelen direktifler doğrultusunda bu tarz saldırılarda bulundukları biliniyor. Sopa ve bıçaklarla gerçekleştirdikleri saldırı sırasında tekbir getiren gruba müdahale edilirken, olay esnasında Avusturya polisinin iki taraf arasında kaldığı ve 7 polisin yaralandığı bildirildi. Bunun yanı sıra iki taraftan da 11 kişi gözaltına alındı.

Yaşanan kriz sonrasında iki ülkenin büyükelçileri ülkelerin Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesi üzerinden yapılan açıklamada büyükelçinin “Avusturya güvenlik güçlerinin Türk gençlere şiddet uygulamasından duyulan endişeyi bildirmek üzere” çağrılacağı belirtildi. Açıklamada ayrıca “Viyana'da terör örgütü PKK ve yandaşları tarafından birkaç gündür üst üste gösteriler düzenlenmesi, terörle mücadelede gösterilen samimiyetsizliğin yeni bir tezahürü olmuştur” denildi.

Bakanlık, açıklamasında “Avusturya makamlarını, AB tarafından terör örgütü olarak tanınan PKK terör örgütüyle layıkıyla mücadele etmeye ve konuyu popülist siyaset için malzeme yapmamaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Olayların ardından Avusturya ve Almanya medyasında saldırının “Erdoğan yanlıları” tarafından gerçekleştirildiği belirtildi. Aynı zamanda Avusturya’da günlük yayınlanan gazete “Wiener Zeitung”da Bozkurtlar grubunun faaliyetlerine ve köklerine ilişkin bilgilere yer verildi. Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz Twitter hesabı üzerinden şiddet içerikli tartışmaları sert bir dille protesto etti. Kurz, “Avusturya'da özellikle de Viyana'da sokaklarda şiddet gösterileri istemiyoruz ve çatışmaların Türkiye'den Avusturya'ya taşınmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Avustruya solundan eylem ve açıklamalar

Avusturya Komünist Partisi ise duruma sessiz kalmayarak, saldırının ertesi günü faşizm karşıtı bir eylem örgütledi. Eylem EKH önünde yapılırken açıklamalarda Türkçe “Faşizme karşı omuz omuza” cümlesi de yer aldı.

Avusturya Emek Partisi (PdA), saldırıya uğrayan mitingin katılımcılarıyla dayanışma içinde olduklarını ve tam destek verdiklerini açıkladı. Türk faşistlerinin saldırganlık ve provokasyonlarının kınandığı açıklamada, ilk kez olmayan bu tür faaliyetlerin önlenmesi talep edildi. Avusturya polisinin faşistleri alandan çıkarmamasının veya çıkarmak istememesinin, protesto gösterisine katılanları resmen saatlerce kuşatılmasının utanç verici olduğuna dikkat çekildi.

PdA, 25 Haziran günü faşist saldırılara karşı gösteri ve protesto örgütleyerek; ırkçılığa, kadınların ezilmesine ve polisin faşist gruplara karşı eylemsizliğine karşı açık bir sinyal gönderilmesini istedi. Miting, Viyana-Favoriten'deki Viktor-Adler-Platz'da saat 18:00'da gerçekleşti.