Ankara Barosu YK üyesi Özgen Hindistan o görüşmeyi anlattı: Avukatları dışlamak gerçekçi değil

Baro başkanları Avukatlık Kanunu’nda yapılması düşünülen değişiklikler konusunda dün Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile bir araya gelerek iktidarın baroların seçim sistemini ve yapısını değiştirme çalışmasını görüştü. Görüşmeyi soL’a değerlendiren Ankara Barosu Yönetim Kurulu üyesi Özgen Hindistan, 'Avukatları dışlayarak mesleğe ilişkin düzenleme yapılması gerçekçi değil' dedi.

Haber Merkezi

Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve baro başkanları, Avukatlık Kanunu’nda yapılması düşünülen değişiklikler konusunda 1 Haziran'da kamuoyu ile de paylaşılan fikirleri resmi olarak aktarmak üzere Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Ombusman Şeref Malkoç ve Meclis'te AKP ve CHP’li milletvekilleri ile görüştü.

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, TBB Genel Sekreteri Sabiha Tekin ve çeşitli baro başkanları Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Adalet Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan ile biraraya geldi. Toplantıya baroları temsilen Aksaray, Eskişehir, Kayseri, Kırşehir, Sivas, Afyonkarahisar, Denizli, İzmir, Muğla, Amasya, Çorum, Düzce, Giresun, Karabük, Kastamonu, Ordu, Trabzon, Zonguldak, Erzurum, Erzincan, Malatya, Adana, Mersin, Kahramanmaraş, Hatay, Bursa, Çanakkale, Edirne, Kocaeli, Sakarya ve Tekirdağ Barosu başkanları katıldı.

Toplantıda konuşan Bakan Abdulhamit Gül, "Savunma mesleğinin güçlenmesi yargıya, adalete olan güveni artıran temel unsurlardan birisidir. Biz bunu hep önemsedik. Çalışmalarımızda, gerek yargı reformu başlıklarımızda, gerek uygulamamızda bu konuda daha da güçlenmesine yönelik tüm adımları atmaya çalıştık. Meclis'te çalışmalar, yapılan değerlendirmeler var ama ortaya çıkmış bir teklif yok. O yüzden bunun zamanlaması da çok değerli. Teknik olarak da baroların saygınlığı, avukatlık mesleğinin saygınlığı ile ilgili ne gerekiyorsa onu yapacağız" dedi.

Baro başkanları bakan ile yapılan toplantının ardından Meclis'e geçerek AKP Grup Başkan Vekilleri Özlem Zengin, Cahit Özkan, CHP Genel Başkan Yardımcıları Muharrem Erkek, Bülent Kuşoğlu, CHP İstanbul Milletvekilleri İbrahim Kaboğlu ve Sezgin Tanrıkulu'yla da görüştü.

Açıklamada, “Bu aşamada hazırlanması düşünülen teklifin geri çekilmesi halinde diyalog ve müzakereden yana olacağımızı, konunun tüm muhatapları ile görüşmeye hazır olduğumuzu bir kez daha paylaşıyoruz” denilirken, aksi durumda demokratik hak arama özgürlüğünün tüm gereklerini yerine getirecekleri bildirildi.

Öte yandan, Aydın Baro Başkanı Gökhan Bozkurt yaptığı yazılı açıklamada, Yönetim Kurulu kararını anımsatarak "müzakere adı altında yapılacak görüşmelere katılmayacaklarını" açıkladı.

'Gerçekten bir değişiklik fikri varsa, bunu avukatlarla görüşerek yapmak en doğrusu'

Görüşmeyle ilgili soL’a değerlendirmede bulunan Ankara Barosu Yönetim Kurulu üyesi Özgen Hindistan, "Avukatları dışlayarak mesleğe ilişkin düzenleme yapılması gerçekçi değil" dedi. 

Özgen Hindistan konuyla ilgili şu değerlendirmeleri yaptı:

"TBB'de bir araya gelen 79 baronun, eğer bir çalışma varsa bu çalışmadan vazgeçilmesi ve 'Avukatlık Kanunu'nda bir değişiklik yapılacaksa, barolarla konuşularak bunun yapılması' gibi bir görüşü vardı. Böyle bir çalışma varsa baroları da dahil edin ya beraber konuşalım ya da bu şekliyle değişiklik yapmayın. Avukatları dışlayarak mesleğe ilişkin düzenleme yapılması gerçekçi değil. 79 baroyu temsilen Haziran başındaki açıklamanın devamında yapılan bir görüşme oldu.

Kanunla ilgili değişiklik konusunda detaylı bir bilgi yok. Cumhurbaşkanı tarafından hazırlık yapıldığına, uygun görülürse Meclis'te de görüşüleceğine ilişkin söylentiler var. Somut hiçbir şey yok. Gerçekten bir değişiklik fikri varsa, bunu baroları, avukatları katarak bir tartışma platformuyla görüşerek yapmak en doğrusu olacaktır."