AKP’nin tartışmalı bilim kurulu: Tavsiye serbest, uygulama iktidarın canı isterse

Salgında adı sıkça duyulan “bilim kurulu” Ocak ayında Tıp alanındaki uzman akademisyenlerce oluşturuldu. Sonra iktidar aşa din sosu katmaya karar verdi. Din uzmanları karıştı araya. Din sosundan önce de kurulda virüsün Allah tarafından nüfus kontrolü için yaratıldığına inananlar vardı. İşte her yönüyle AKP’nin bilim kurulu…

Haber Merkezi

Allah insanların belli bir sayı üzerinde çoğalmaması için virüsleri yaratmıştı. Koronavirüs bu amaçla yaratılan virüslerin sonuncusuydu. İlahi görevlerini yerine getiriyorlardı!

Bu sözler son zamanlarda kontrolsüzce çoğalan ve çoğunluğu TV yıldızı haline gelen şarlatan “ilahiyatçı”lardan birine ait değil. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’a ait. Yani şehirlerarası seyahat yasağından sokağa çıkmama kararına kadar son günlerde hayatımızı etkileyen kararların alınmasını “tavsiye” eden 38 bilim kurulu üyesinden biri. 

“Madem ilahi bir karar ve arkasında tanrının iradesi var, siz kime ne tavsiye edeceksiniz” diye sorulmadığı için tavsiyelerinin çerçevesini bilemiyoruz. Hoş kurulun tavsiyelerine uyulup uyulmadığını da bilemiyoruz.

Cuma günü apar topar ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından kurulda bir dalgalanma olduğu iddia edildi. Yasağın duyulduğu ilk andan itibaren yurttaşların maskesiz ve eldivensiz bir şekilde sokağa çıkarak market ve fırınlara akın etmesi nedeniyle sosyal mesafenin ortadan kalkması Bilim Kurulu'nda bazı üyeleri istifanın eşiğine getirmişti. Nitekim, Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, sokağa çıkma yasağı kararı ardından yurttaşların market, büfe ve bakkallara akın etmesi ile ilgili değerlendirmesinde, "İyi gidiyorduk ama bugünkü karar sonrası sokağa taşan insanların etkilerini maalesef birkaç hafta sonra acı şekilde yaşayacağız. Gelen görüntüler çok vahim gerçekten çok üzgünüm” şeklinde konuşmuştu. Fakat o eşiğin hiç aşılmadığı bir ülke Türkiye. Yasaktan kendisinin de haberdar olmadığı iddia edilen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca devreye girmiş ve söz konusu isimleri eşiği aşmamaları konusunda ikna etmişti. 

Sağlık Bakanı başkanlığında...

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu, Türkiye'de Sağlık Bakanlığı tarafından KOVID-19 hastalığı ile mücadele için 10 Ocak 2020 tarihinde oluşturuldu. Esası bir danışma kurulu. Çoğunluğu tıp alanındaki akademisyenler oluşturuyor. 
İlk kurula alanında uzman çeşitli üniversitelerdeki öğretim üyesi 26 kişi davet edildi. Ardından bu 31, en sonunda da 38’e çekildi. Diyanet topa girince ikinci bir paralel kurul oluşturuldu. Psikologlar, din sosyolojisi ve din psikolojisi uzmanları kurula dahil edildi. 

Kurul üyeleri Ocak ayında kurulduğundan beri her gün Ankara'da Sağlık Bakanlığı binasında 13.30'da toplanıyor. Virüs salgını nedeniyle sürekli online toplantılarla da bir araya geldikleri gibi varsa üniversitelerdeki görevlerine devam ediyorlar. Kurulun tavsiyeleri ile alınan kararlardan bazıları şöyle:

Çin'deki Türk vatandaşlarının Türkiye'ye taşınması, yurtdışı uçuşların yasaklanması, ülke kara sınırlarının belirli ülkelere kapatılması, referans ve pandemi hastanelerinin belirlenmesi, vatandaşların yurt dışı seyahatlerinin ertelenmesi, yurt dışından gelen vatandaşlar için 14 günlük karantina tavsiyesi, eğitime ara verilmesi, konaklama tesisleri, restoranlar, yurtlar ve huzurevlerinde tedbirlerin çeşitlendirilmesi, açık ve kapalı cezaevlerinde açık görüşlerin ertelenmesi…

A,B,C planları bile varmış!

Vuhan'da 9 Ocak 2020'de gerçekleşen ilk ölümün ardından 14 Ocak'ta Bilim Kurulunun hazırladığı "2019-nCoV Hastalığı Rehberi" Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlandı.

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, 27 Mart 2020 tarihli Bilim Kurulu toplantısı sırasında Türkiye'de salgının yönetimi konusunda üç aşamalı plan kararı alındığını iddia etti. A, B ve C planı çerçevesinde ilerleyen plan doğrultusunda A planı dahilinde belirli bölgelerin karantinaya alınması kararının olduğunu söylerken şu an Türkiye'de uygulanan planın A planı olduğunu belirtti. Bazı köy ve beldelerin karantina altına alınmasının bu kararın sonucu olduğunu yazdı. B planı dahilinde kısmi sokağa çıkma yasağı uygulanırken C planı dahilinde ise kesin sokağa çıkma yasağının uygulanacağını iddia etti. 
Gerçekten böyle bir plan var mı yok mu bilinmiyor. Ama belli ki varsa bile bu plandan bilim kurulunun haberi yok!

Kurul kimlerden oluşuyor?

Prof. Dr. Ateş Kara (Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi- Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları) Prof. Dr. Levent Akın (Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi- Epidemiyoloji) Prof. Dr. Tevfik Özlü (Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi-Göğüs Hastalıkları) Prof. Dr. Ayşegül Füsun Eyüboğlu (Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi- Göğüs Hastalıkları) Prof. Dr. Recep Öztürk (İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi- Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji) Prof. Dr. Firdevs Aktaş (Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi- Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji-Emekli) Prof. Dr. Serhat Ünal (Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi- Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji) Prof. Dr. Alpay Azap (Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi- Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji) Prof. Dr. Yeşim Taşova (Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi- Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji) Prof. Dr. Hasan Tezer (Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi- Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları)Doç. Dr. Şebnem Erdinç (Sağlık Bilimleri Üniversitesi- Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi- Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji) Prof. Dr. Aydın Yılmaz (Ankara Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi- Göğüs Hastalıkları) Prof. Dr. Rahmet Güner (Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Ankara Şehir Hastanesi- Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji) Prof. Dr. Canan Ağalar (Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi- Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji) Prof. Dr. Müşerref Şule Akçay (Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi-Göğüs Hastalıkları) Prof. Dr. Akın Kaya (Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi- Göğüs Hastalıkları) Prof. Dr. İlhami Çelik (Kayseri Şehir Eğitim Ve Araştırma Hastanesi-Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji) Prof. Dr. Levent Yamanel (Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi- Yoğun Bakım ve İç Hastalıkları) Prof. Dr. Zeliha Tufan Koçak (YÖK Yürütme Kurulu Üyesi- Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji) Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz (İstanbul Tıp Fakültesi-Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji) Prof. Dr. Mehmet Doğanay (Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi-Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji) Doç. Dr. Gülay Korukluoğlu (Ulusal Viroloji Laboratuvarı Sorumlusu) Doktor Ayla Aydın (Sağlık Bakanlığı Bulaşıcı Hastalıklar Dairesi Başkanı) Ali Göktepe (Sağlık Bakanlığı Sağlık Tehditleri Erken Uyarı ve Cevap Dairesi Başkanı) Prof. Dr. Selçuk Kılıç (Biyolojik Ürünler Dairesi Başkanı) Cemil Güneş (Hukuk Müşaviri)