AKP’nin sınırlar kapalı açıklaması yalan çıktı: ÖSO kontrolünde taşıma yapılıyor

Salgın dolayısıyla sınırların kapatıldığını söyleyen AKP, Suriye sınırında ÖSO aracılığıyla adımlar atmaya devam ediyor. HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, soL’a yaptığı açıklamada, ÖSO aracılığıyla Cerablus’tan getirilen kişilerin Türkiye üzerinden Kürt nüfusun yoğun yaşadığı bölgelere taşındığını söyledi. Salgın günlerinde AKP kontrolünde atılan adımlar riski de artırıyor.

Ali Ufuk Arikan

AKP salgın günlerinde sınırların kapatıldığını ileri sürse de ÖSO aracılığıyla Suriye sınırında hareketlilik sürüyor, yüzlere kişi sınırın Türkiye tarafına geçiyor, yine yüzlerce kişi sınırın Suriye tarafına geçiriliyor.

Sınır geçişleri ÖSO kontrolünde gece saatlerinde yapılıyor

Sınır geçişlerine ilişkin önceki gün bir soru önergesi de veren HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, sınırdaki gelişmelere ilişkin soL’a açıklamalarda bulundu.

Bölgeden aldığı bilgilere göre “sınırlar kapalı” denilmesine rağmen özellikle gece saatlerinde yoğun bir hareketlilik yaşandığını aktaran Toğrul, “Cerablus’tan ÖSO’nun belirlediği kişiler ve aileler önce sınırın Suriye tarafından Türkiye’ye taşınıyor, buradan da özellikle Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Serekani ve Gırespi’ye taşınıyor” dedi.

Valilik itiraf etti ama doğru bilgileri vermedi

Bu durumun uzun süredir devam ettiğini dile getiren Toğrul, Gaziantep Valiliği’nin önceki gün durumu itiraf etmek zorunda kaldığını ancak doğru bilgi vermediğini söyledi.

"Telabyad bölgesinde terör örgütü tarafından yerlerinden edilen Suriyelilerin Barış Pınarı Harekatı sonrasında geri dönmek istemeleri üzerine 20 Nisan 2020 günü saat 15.30’da 137 araç ve 14 otobüsle bu kişilerin sevki başlamış, konvoy Karkamış Gümrüğümüz’den Şanlıurfa Akçakale sınır kapısına kadar transit geçiş yaparak ülkemizi terk etmiştir” açıklamasında bulunan Valiliğin gerçekleri söylemediğini aktaran Toğrul, “Bu geçişler bir günle sınırlı değil, uzun süredir ve sistematik olarak yapılıyor” dedi.

Demografik yapı değiştirilmek isteniyor

AKP’nin bölgedeki demografik yapıyı değiştirmek istediğini ve bu taşıma işlemlerini bu nedenle yaptığını aktaran Toğrul, “Herkesin gündemi salgın ve salgınla mücadele olmuşken klasik AKP taktiği yine devrede. Herkes başka bir yere yöneldiğinde Meclis’ten önce infaz yasasını geçirdiler, şimdi de sınırda ÖSO aracılığıyla bu işlemleri yapıyorlar” diye konuştu.

Salgını yayma riski büyük

Bu geçişlerin salgın günlerinde sınırın iki tarafı için de önemli bir risk taşıdığını da dile getiren Toğrul, “Sınır geçişleri, kimlerin geçiş yapacağı ÖSO tarafından belirleniyor. Söylendiği gibi bu bölgeden kaçmak zorunda kalan insanlar taşınmıyor. Bu sayı AKP’nin açıkladığı gibi büyük de değil zaten. 350 bin Kürt yerini terk etti diyorlar, bu doğru değil. Salgın günlerinde yapılan bu taşımalar sınırın iki yanına da salgını yayma riskini ayrıca gündeme getiriyor” ifadesini kullandı.