Akbank evden çalışan banka emekçilerinin yemek ücretlerini ödemiyor

Akbank’ta geçici uzaktan çalışma süresi öncesinde patronun vermekle yükümlü olduğu yemek ücreti, bankanın evden çalışan hiçbir emekçisine verilmiyor.

Patronların Ensesindeyiz

Hazırladığı reklam filminde “binlerce özverili çalışanının görev başında olduğu” anlatılan Akbank’ta emekçiler salgın öncesinde yemek haklarını yemekhane ya da yemek kartı şeklinde alabiliyordu.

Çalışanların 'Rızası Alındı'

Banka tarafından çalışanlara atılan e-postada, aralarında “Çalışan, Banka işyerinde kendisine sağlanan servis ve öğle yemeği hakkının Uzaktan Çalışma günlerinde olmayacağını, Banka’dan bu günlere ilişkin olarak servis ve yemek hakkına karşılık herhangi bir talepte bulunmayacağını kabul eder.” maddesinin de bulunduğu bir metnin insan kaynakları sistemi üzerinden onaylanması isteniyor. Diğer pek çok bankada patronun yemek ücreti ödeme yükümlülüğü aynen devam ederken, salgın günlerinde satış baskıları, hayatını kaybeden banka emekçileri ve Boğaz’daki yalısında sabah sporu yapan patronuyla gündeme gelen Akbank’ta yemek ücreti ödeme yükümlülüğünden bir oldubittiyle kurtulmaya çalışılıyor.

Çalışanlara “onaylatılan” bir diğer madde ise bir aile olduğu iddia edilen Akbank’ta patronun salgın günlerinde emekçilere bakışını yansıtıyor: “Haftanın belirli günlerinde veya tamamında belirli süreyle uzaktan erişim ile çalışma yapılabilmesi Banka’nın tek taraflı iradesine bağlıdır. Banka dilediği zamanda kısmen veya tamamen veya belirli Çalışan grupları için, Uzaktan Çalışma uygulamasına tek taraflı olarak son verilebilecektir.”

Banka Emekçileri Dayanışma Ağı’ndan Akbank emekçileri, yemek ücretinin, iş sözleşmesinde ücretin içinde olacak şekilde verildiğini ve mesainin nerede yapılacağına göre belirlenmediği söylediler. Emekçiler, Akbank patronunun bu uygulamasının hukuk dışı olduğunu ve  aslında bunun fiilen ücretlerinin kesilmesi anlamına geldiğini düşünüyorlar. Bununla birlikte emekçiler, şubede çalışanlara günlük yemek ücretlerinin tam yatırılmadığını, mesai saatlerinin 12:00 – 17:00 olarak uygulandığı dönem için şubelerde günlük yemek ücretinin yarısının yatırıldığını belirttiler. Çalışanların görünüşte onayının alındığını, aslında olanın ise zorla kabul ettirme olduğunu söyleyen bankanın emekçileri, yemek ücreti dışında internet, elektrik gibi işin evden yürütülmesi kaynaklı giderlerin ise gündeme dahi getirilmediğini ifade ettiler.

Garanti BBVA’da ve Yapı Kredi Bankası’nda Yemek Ücretlerinin Bir Kısmı 'Unutuldu'

Garanti BBVA’da da işyerlerindeki yemekhaneden faydalanabilen emekçiler bu süreçte haklarından mahrum bırakıldı. Banka sadece öğle yemeği ücretlerini hâlihazırda yemek kartına yatırdığı çalışanlarına bu ücreti ödemeye devam ederken, yemekhane kullanan çalışanlara evden çalıştıkları süre içerisinde yemek ödemesi yapılmadı, bu konuda herhangi bir planlama bulunduğuna dair çalışanlarla bilgi de paylaşılmadı.

Yapı Kredi Bankası şubelerinde ise evden çalışanların yemek ücretleri eksik ödenmeye devam ediyor.