ABD'de işten çıkarmalar Haziran'da da sürdü

ABD'li istihdam şirketi Challenger, Gray & Christmas, pandemi kaynaklı resesyon nedeniyle Haziran ayında ülkede 70 bin 219 işten çıkarmanın daha yaşandığını bildirdi.

Dış Haberler

ABD'de, Haziran ayında Covid-19 kaynaklı resesyon nedeniyle 170 bin 219 işten çıkarmanın daha yaşandığı açıklandı.

Reuters'ta yer alan habere göre, küresel işe yerleştirme şirketi Challenger, Gray & Christmas'ın raporunda, ülkedeki işten çıkarmaların Mayıs ayına kıyasla yüzde 57 azalmasına karşın, geçen yılın Haziran ayına nazaran yüzde 306 artış yaşadığı ortaya kondu. 

Challenger, Gray & Christmas'ın başkan yardımcısı Andrew Challenger, "Virüsün doğrudan etkilemediği şirketlere yayılan resesyonun etkilerini görmeye başlıyoruz. Aynı zamanda, yeniden faaliyete geçme hamlesinde bulunan, ancak yalnızca Covid-19 öncesi müşterilerinin bir bölümünü kendine çekebilen şirketler yeniden kapanıyor. Öte yandan, birçok üst düzey şirket iflasını açıklıyor" açıklamasında bulundu.

Ülkede işsizlik sigortasına başvuranların sayısının haftalık 1,5 milyon civarında kaldığı kaydedildi. Bu sayı, Mart sonunda 6,8 milyonla en yüksek seviyeye ulaşmıştı.

Ülkede Haziran ayının ilk haftasında 30,6 milyona yakın insanın işsizlik çeki aldığı bildirildi.

Challenger, Gray & Christmas'ın verilerine göre, ABD'de işten çıkarmalar, yılın ikinci çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre yüzde 257 arttı ve 1,2 milyona ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

Ülkede Covid-19 vaka artışı kaynaklı ekonomik resesyonun sürmesi nedeniyle işten çıkarmaların artmaya devam etmesi bekleniyor.

Ülkede bu yıl gerçekleşen 1,5 milyon işten çıkarmaların 1 milyonunun Covid-19 kaynaklı olduğu belirtiliyor. 9 bin 581 işten çıkarmanın nedeniyse iflas olarak gösteriliyor.

ABD'de işten çıkarmaların çoğunluğunun bar, restoran, otel ve eğlence parklarında yaşandığı kaydedildi. Toptancıların ve yemek, keten, pazarlama ve idari hizmetler sunan şirketlerin de işten çıkarmalara başvurduğu aktarıldı. Otomotiv de, işten çıkarmaların en çok yaşandığı sektörlerden biri oldu.