ABD'de halk geri adım atmıyor: 3 kişi polis ateşiyle yaşamını yitirdi

ABD'de George Floyd'un polis tarafından boğularak öldürülmesine karşı başlayan eylemler büyük kentlerde devam ediyor. Washington ve Philadelphia'da halk, sokağa çıkma yasağına karşın protestolarını sürdürdü. Iowa ve Kentucky'de toplam 3 kişi polis kurşunuyla yaşamını yitirdi.

Haber Merkezi

ABD'de George Floyd'un polis tarafından boğularak öldürülmesine karşı başlayan eylemler sürüyor.

Ülkede büyük kentlerde protestolar devam ediyor. Washington, New York ve Philadelphia kentlerinde halk ve polis arasında gece çatışmalar yaşandı. Washington ve Philadelphia'da eylemciler, sokağa çıkma yasağına karşın protestoları sürdürdü.

Polis, eylemcilere biber gazıyla saldırdı. Bu kentlerde polis saldırıları sonrası onlarca kişinin tutuklandığı kaydedildi.

Minneapolis'te eylemlerin 6. günü [Fotoğraf: Travis Underwood]

3 kişi polis kurşunuyla yaşamını yitirdi

Iowa eyaletinin Davenport kentinde 2 kişi, Kentucky'in Louisville kentinde de 1 kişi, polisin ateş açması sonucu yaşamını yitirdi. 

Ulusal Muhafızlar görevlendirilmeye devam ediyor

Ülkede Ulusal Muhafızların görevlendirildiği eyalet sayısı dün 15'e çıktı. Akşam saatlerinde protestoların büyümesiyle Tennessee, Washington ve Massachusetts'in de dahil olduğu birçok eyalette de Ulusal Muhafızlar görevlendirildi.

Şu ana kadar Ulusal Muhafızların görevlendirildiği eyaletler şöyle oldu:

Arizona 

Arkansas 

California 

Florida 

Illinois 

Michigan

Nebraska

Nevada

Oklahoma

Oregon

Virginia

Colorado

Georgia

Indiana

Kentucky 

Minnesota 

Kuzey Carolina

Ohio 

Pennsylvania 

Güney Carolina 

Güney Dakota 

Tennessee 

Teksas

Utah 

Washington 

Wisconsin 

DC

Eylemler sokağa çıkma yasaklarına rağmen devam etti

Ülke genelindeki 40 kentte, protestolar nedeniyle sokağa çıkma yasağı getirildi. Bu kentlerin birçoğunda gece saatlerinde sokağa çıkma yasağının delindiği kaydedildi.

Minneapolis kentinde bir tanker sürücüsü aracını binlerce göstericinin üzerine sürdü. Olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Göstericilerin tepki gösterdiği sürücünün hafif yaralandığı ve polis tarafından olay yerinden götürüldüğü görüldü. Bogdan Vechirko adlı tanker sürücüsü hastaneye götürüldükten sonra gözaltına alındı.

Vechirko hakkında dava açıldı.

Washington’da iki gece daha sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Beyaz Saray çevresinde yapılan gösterilerin ardından dün başkent Washington’da gece saatlerinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

Washington Belediye Başkanı Muriel Bowser kentte bugün ve yarın da yerel saatle 19.00’dan sabaha kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacağını açıkladı.

Kararı basın toplantısıyla duyuran Bowser, Beyaz Saray çevresinde “belirgin hasar” olduğunu söyledi. Gösteriler sırasında Beyaz Saray’ın karşısında yer alan St. John’s Kilisesi ateşe verilmişti.

Floyd'u öldüren polis haftaya mahkemeye çıkacak

George Floyd'u boğarak öldüren polis Derek Chauvin'in 8 Haziran günü mahkemeye çıkacağı bildirildi. Chauvin, üçüncü derece cinayet, ve ikinci derece kasıtsız öldürmeden yargılanacak.

Chauvin'e daha önce görevini kötüye kullandığına yönelik 18 şikayet dosyası hazırlandığı öğrenildi.

Trump protestolar sırasında gizli sığınağa alındı

ABD Başkanı Donald Trump'ın Beyaz Saray önünde düzenlenen George Floyd protestoları sırasında başkanlık sarayında bulunan gizli yeraltı sığınağına götürüldüğü ileri sürüldü.

AP'ye konuşan Cumhuriyetçi bir senatör, şimdiye kadar protestoların en şiddetlisi olarak kayda geçen Cumartesi akşamı sığınağa götürülen Trump'ın sığınakta yaklaşık bir saat geçirdiğini söyledi. Trump'ın sığınağa götürüldüğü ismi açıklanmayan bir Beyaz Saray yetkilisi tarafından da doğrulandı.

New York belediye başkanının kızı gözaltına alındı

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio’nun 25 yaşındaki kızı Chiara de Blasio da Cumartesi gecesi Manhattan’da protestolar sırasında gözaltına alınanlar arasında yer aldı.

Chiara’nın ‘yasadışı’ gösteriye katıldığı, trafiği engellediği ve bölgeden ayrılmayı reddettiği için gözaltına alındığı açıklandı. Gözaltı sırasında Chiara’nın kim olduğunu söylemediği ancak adres olarak Belediye Başkanlığı Konutu'nu gösterdiği kaydedildi.

Chiara de Blasio’nun kısa süre sonra serbest bırakıldığı duyuruldu.

Trump eylemlere daha sert müdahale istedi

ABD Başkanı Trump’ın sabah saatlerinde eyalet valileriyle görüştüğü ve gösterilere daha sert müdahale edilmesini istediği bildirildi.