ABD elinden geleni yaptı ama engelleyemedi: Küba tam 30 ülkeye salgınla mücadele için doktor gönderdi

ABD'nin tüm engelleme girişimlerine karşın Küba salgınla mücadele kapsamında birçok ülkeye yardım göndermeyi sürdürüyor. İki bini aşkın Kübalı uzman, 30 farklı ülkede salgına karşı mücadeleye yardım ediyor.

Dış Haberler

Küba, Covid-19 salgınıyla mücadele çerçevesinde uluslararası tıbbi dayanışma faaliyetlerine devam ediyor. Afetler ve salgınlarla mücadele konusunda uzmanlaşmış Kübalı hekimlerden oluşan “Henry Reeve Sağlık Tugayı”, Gine Bissau, Martinik ve Anguila’da görev almak üzere geçtiğimiz Cuma günü Küba’dan ayrıldı. Kübalı sağlıkçıların Covid-19 salgınına karşı görev yaptıkları ülkelerin sayısı böylelikle 30’a ulaştı.

ABD yönetimi adadaki sosyalist yönetimi itibarsızlaştırmak amacıyla, salgından etkilenen ülkeler üzerinde Kübalı sağlık tugaylarını boykot etmeleri yönünde baskı kurmaya çalışıyor. Küba Dışişleri Bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre, ABD’nin bu dayanışma faaliyetlerini engelleme girişimlerine karşın, son haftalarda iki bin Kübalı uzman Latin Amerika, Karayipler, Afrika, Avrupa ve Orta Doğu gibi çok çeşitli bölgelerde göreve başladı. 

Mayıs ayının başında internet üzerinden gerçekleştirilen Bağlantısız Ülkeler Zirvesi’nde konuşan Küba Devlet Başkanı Miguel Díaz-Canel,  “ABD hükümeti ülkemizin gösterdiği uluslararası işbirliğini siyasi nedenlerden ötürü engellemeye çalışıyor ancak biz bu görevi terk etmeyeceğiz” ifadelerini kullanmıştı. Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodríguez Parrilla da Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Sağlıkçılarımız, içinde yaşadığımız zamanların gerektirdiği işbirliği ve dayanışma çağrısına yanıt veriyorlar” demişti.

Öte yandan Küba Sağlık Bakanı José Angel Portal Miranda ile Rus mevkidaşı Mihail Muraşko, önceki gün telefonda görüşerek her iki ülkenin salgını kontrol altına almaya eylemleri hakkında bilgi alışverişinde bulundu. Rus bakan, görüşmede Küba’nın sağlık sistemini ve hastalıkla başa çıkma konusunda gösterdiği etkili çabayı takdirle karşıladıklarını belirtti.